Letní letový řád nabízí nové spoje do Evropy, Kanady a možná i do Číny

Letní letový řád přináší pražskému Letišti Václava Havla několik nových linek do Evropy, linku do Kanady a možná i nová spojení do Číny. Platí ode dneška a obsahuje přes 140 destinací, kam můžou Češi letět z Prahy přímým letem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Václava Havla, letadlo, České aerolinie (ilustrační foto)

Letiště Václava Havla, letadlo, České aerolinie (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Další dvě čínské aerolinky se chystají létat do Prahy. Otevření nových spojů možná ohlásí čínský prezident při své nadcházející návštěvě Prahy. Čínská letecká společnost Hainan už na trati Praha–Peking létá od loňska. Na letní sezonu přidává třetí let týdně.

„Evidujeme záměr letecké společnosti China Eastern na operování pravidelného spoje do Šanghaje, letecká společnost S'-čchuan Airlines by chtěla zavést pravidelnou linku mezi Prahou a čínským Čcheng-tu,“ říká Marika Janoušková z Letiště Praha.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na pražském Letišti Václava Havla začal platit letní letový řád. Více Jaroslav Skalický

Jistá je už nová linka do Kanady. „Přijde nový dopravce Air Canada Rouge, začne létat mezi Prahou a Torontem a navýší tak stávající spoje dopravce Air Transat, který bude i nadále létat mezi Prahou a Torontem a Prahou a Montrealem,“ dodává Janoušková.

Výrazně se rozšíří mapa leteckých spojení z české metropole do evropských měst. Společnost Luxair spojí Prahu s Lucemburkem a České aerolinie podle Dana Šabíka na letní sezonu přidávají devět nových nebo staronových linek.

„Na pravidelnou linku do Helsinek jsme se vrátili. Do Birminghamu, Záhřebu, Skopje, Ufy a Kazaně plánujeme celoroční provoz. Kromě toho plánujeme i nové sezonní, letní destinace, například Maltu, Pisu, ale také Oděsu, kam se vracíme po zklidnění konfliktu na východě Ukrajiny. Nicméně počítáme i s novinkami, které jsme otevřeli v loňské sezoně – cestující se s ČSA mohou podívat například do Bilbaa, Porta, Liverpoolu, ale třeba na sever do švédského Linköpingu nebo Väksjö,“ vyjmenovává.

Letadla SmartWings budou letos vedle mnoha tradičních dovolenkových destinací ve Středomoří nově létat na Korsiku a do Rimini a zvýší počet letů na Baleáry a Kanárské ostrovy. Češi létají stále více i díky tomu, že ceny letenek na českém trhu dlouhodobě klesají.

„Je to především otázka konkurence. Do měst, kam směřují linky několika leteckých společností, jsou ceny nižší, například Milán nebo Řím. Ceny letenek do míst některých událostí, jako je například Rio de Janeiro, kde bude olympiáda, jsou podstatně vyšší a nelze očekávat, že by šly dolů,“ vysvětluje Jan Štilec z cestovní agentury Flyunited.

Letiště Václava Havla Praha - mimoevropské lety | Foto: Český rozhlas

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme