Letní zájezdy výrazně podraží. Katalogové ceny zaznamenaly nárůst o desítky procent

Letní zájezdy výrazně podraží. Katalogové ceny dovolených zaznamenaly až dvouciferný nárůst. Zjistila to poradenská společnost Mag Consulting, která porovnala ceníky v letních katalozích cestovních kanceláří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cestovní agentury a kanceláře (ilustrační foto).

Cestovní agentury a kanceláře (ilustrační foto). | Foto: Filip Jandourek

Hlavních důvodů je hned několik. Například přirozená inflace cílových destinací, která se pohybuje v rozmezí 3 až 5 procent, s výjimkou Turecka, kde letos inflace dosáhla 10 procent.

„Letos to byla poměrně dobrá sezona v hlavních destinacích, kam naši občané vyjíždějí, a proto zdejší hotely nemají důvod snižovat ceny. Naopak je mírně zdražují,“ říká analytik společnosti Mag Consulting Jaromír Beránek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zdražení zájezdů mluvil ve Světě o deváté Rádia Česko analytik společnosti Mag Consulting Jaromír Beránek

Zvyšují se daně, propadá se kurz koruny, narůstají také letištní taxi a pohonné hmoty.

„Na ceny dovolených v celém světě, nejenom v Evropě, tlačí Rusové, kteří se na výslednou cenu moc nedívají,“ vysvětluje další důvod zdražení Beránek.

Cestovní kanceláře většinou popírají, že by zdražovaly.

„Cestovní kanceláře mnohdy cenu průměrují. Dneska není žádným tajemstvím, že ne již většina prodávaných zájezdů se prodává podle cen, které jsou uváděny v katalozích. Řada procent se prodává v předprodejích a značné procento našich občanů čekává na takzvané last minuty do poslední chvíle,“ vysvětluje Beránek.

Cestovní kanceláře připravují zájezdy na letní sezonu na konci předešlého léta. Většina smluv se uzavírá během září a října, aby mohly být katalogy na pultech v listopadu a v prosinci. Cestovní kanceláře musí vycházet z aktuálních cen a kurzu koruny.

„V současné Evropě je naprosto nepředvídatelné, kam bude kráčet v ekonomické situaci během letní sezony, kdy se naprostá většina zájezdů platí, a jaký bude kurz koruny. Proto musí mít určitou bezpečnostní pojistku,“ dodává Beránek.

Barbora Kreuzerová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme