Letos si poprvé vyzkoušíme Vánoce bez nákupů. Některé obchody chtějí i přes zákaz otevřít

Letos poprvé lidé na vánoční výprodeje do velkých obchodů vyrazí až po svátcích, v pracovní dny. Ještě loni měly obchody už na Štěpána otevřeno a lákaly zákazníky na první povánoční slevy. Lidé tak přicházeli utrácet peníze, které dostali místo dárků pod stromeček, a čekali právě na výprodeje. Letos to bude jinak, alespoň částečně. Velké prodejny totiž musí zůstat zavřené.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Supermarket (ilustrační fotka)

Supermarket (ilustrační fotka) | Foto: CC BY 2.0

Poprvé si omezení prodejní doby vyzkoušeli obchodníci i zákazníci 28. října. Přesto se někteří prodejci snažili zákon obejít. Zákaz prodeje se totiž vztahuje na prodejny nad 200 metrů čtverečních, ale i na výdejny e-shopů. „Protože výdej je součástí prodeje,“ upozorňuje Jiří Frölich z České obchodní inspekce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obchody budou přes Vánoce zavřené. Více si poslechněte v reportáži Ivety Vávrové.

S několika obchody kvůli tomu Česká obchodní inspekce zahájila správní řízení, ve kterém můžou dostat pokutu až milion korun, při opakovaném porušení pak až pět milionů.

V jednom případě už pravomocně udělila pokutu 10 tisíc korun obchodníkovi z Plzeňska s použitým zbožím. Zastavárny, second-handy a sběrny odpadů totiž musí být uzavřené bez ohledu na velikost prodejní plochy. Naopak výjimku mají čerpací stanice, lékárny, prodejny na nádražích, letištích, v nemocnicích a e-shopy, které doručují zboží domů.

„Pokud se nějaký e-shop věnuje například rozvážce, tak tam se nedá hovořit o dvou stech metrů čtverečních prodejní plochy. Takže je naprosto v pořádku, pokud bude o svátcích fungovat,“ vysvětluje Jiří Frölich.

Jiří Fröhlich mluvčí ČOI | Foto: Jana Kudláčková

Štědrý večer letos v hypermarketu nestrávíte

Letos lidé na poslední vánoční nákupy můžou vyrazit na Štědrý den dopoledne. Od 12 hodin ale musí mít už obchody zavřeno a znovu otevřou až v pracovní den 27. prosince. Zavřeno budou mít v tu dobu třeba řetězce Tesco, Albert nebo Penny Market. Obchody sítě COOP, které mají provozovny hlavně na vesnicích, budou mít otevřeno o svátcích individuálně.

Na Boží hod i na Štěpána zůstanou zavřená i některá obchodní centra, která měla i 28. října otevřeno. Týká se to třeba Plzně, Prahy, Brna nebo Ostravy, kde budou v provozu jen kina nebo herny. Například v Pardubicích budou už 26. prosince v nákupní galerii otevřené jen malé prodejny do 200 metrů čtverečních, svůj obchod otevře i třeba Alza v Holešovicích nebo v Brně.

Dodržování zákona, který omezuje provozní dobu o svátcích, bude znovu kontrolovat Česká obchodní inspekce. „Máme informace nejenom od spotřebitelů, ale dokonce i od některých podnikatelů, kteří se obrátili na Českou obchodní inspekci, že by snad někdo chtěl porušit tento zákaz. Česká obchodní inspekce se bude o svátcích těmto podáním také věnovat,“ potvrzuje mluvčí inspekce Jiří Frölich.

Alza odmítá, že by zákon porušila. Podle jejích právníků je norma protiústavní i v rozporu s evropským právem. Minulý týden oznámila skupina senátorů v čele s Jaroslavem Kuberou (ODS), že proti zákonu podá ústavní stížnost. Podle ní je diskriminační, když zvýhodňuje jednu skupinu zaměstnanců před jinými.

Štěch: Stížnost na zákon neuspěje

Milan Štěch | Foto: Jan Bartoněk

S normou také nesouhlasí Svaz obchodů a cestovního ruchu a Hospodářská komora. Jeden ze zastánců normy, předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD) si myslí, že stížnost u Ústavního soudu neuspěje.

„V žádném případě to nemůže obchodníky ohrozit, protože lidé svoji kupní sílu zrealizují - jestli je o sedm dní více nebo méně - stejným způsobem,“ myslí si Štěch.

Letošní Vánoce a na Nový rok tak ale většina obchodů zůstane zavřená.

dab, Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme