Letos stagnace a příští rok mírný růst, předpovídá EK české ekonomice

Českou ekonomiku letos čeká stagnace a příští rok mírné oživení. Uvádí se to v prognóze hospodářského vývoje, kterou zveřejnila Evropská komise. Eurozónu jako celek čeká tento rok recese. Její hrubý domácí produkt zaznamená pokles o tři desetiny procenta. Ekonomika celé Unie bude podle EK stejně jako ta česká stagnovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajka Evropské Unie

Vlajka Evropské Unie | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Dolů táhnou eurozónu hlavně Řecko, Protugalsko, Španělsko a Slovinsko, které už jsou v recesi. Nově do ní směřují také Kypr nebo Nizozemsko.

Tahouny ekonomiky jsou tradičně Německo, Francie, Velká Británie a také Polsko, které jako jediné hospodářskými otřesy příliš neutrpělo a jeho HDP letos poroste o 2,7 procenta.

Země vykazující hospodářský růst ale nedokážou kompenzovat propady hospodářství v ostatních státech. Ve výsledku tedy Evropská komise předpovídá, že růst HDP celé Unie bude nulový.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prognózu Evropské komise rozebrali v Ozvěnách dne bruselský zpravodaj ČRo Pavel Novák a ekonom Jan Jedlička

Do období stagnace vstoupilo po dvou letech mírného oživení také české hospodářství. Podepisuje se na tom snižování domácí poptávky a také slábnoucí růst vývozu.

Tato stagnace by ale podle prognózy Evropské komise neměla trvat dlouho. Zvýšení domácí spotřeby a zlepšení situace na exportních trzích by měly vést opět k mírné konjunktuře v příštím roce. Podle komise by napřesrok mohl český hrubý domácí produkt růst o 1,5 procenta.

Neradostné zprávy má předpověď Evropské komise pro Česko i v rubrice nezaměstnanost. Její míra má vzrůst z loňských 6,7 na 7,2 procenta a stejná by měla být i v roce 2013.

Komise také předpokládá větší tlak na český státní rozpočet. Jako rizikové faktory vidí zmražení výplat příspěvků z unijních fondů na některé zahájené projekty a také náklady na majetkové vyrovnání s církvemi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 mluví o vývoji české ekonomiky v Ozvěnách dne na Radiožurnálump3.mp3

Ze zemí mimo eurozónu je Česká republika jediná, jejíž hospodářství bude stagnovat. Hůř je na tom ještě Maďarsko, kterému letos komise předpovídá mírnou recesi.

Ministr financí Miroslav Kalousek odmítá, že by na tom Česká republika byla špatně. Zároveň ale varuje, že když v rozpočtu není z čeho brát, je nezodpovědné mluvit o utlumení úspor a taky obecně o prorůstových opatřeních.

„Není nijak překvapivá. V zásadě odpovídá našim prognózám. Prostě Evropu nečekají v příštích letech žádné zvlášť dobré časy. Čeká ji stagnace. Pokud růst, tak mírný a jenom v některých zemích,“ řekl Miroslav Kalousek o předpovědi Evropské komise.

Podle jeho slov prožíváme krizi důvěry na finančních trzích.

Ekonom: Stagnace je přijatelnou cenou za úspory

Podle ekonoma České spořitelny Jana Jedličky je obecná stagnace unijních ekonomik realistickým odhadem, ovšem jen za předpokladu, že se dále nevyhrotí řecká krize.

„Zkrátka si musíme uvědomit, že v letošním roce pravděpodobně bude ekonomický růst obětován ve prospěch úspor, šetření, ve prospěch dávání si do pořádku veřejných financí. Pokud se toto podaří, tak souhlasím s tím, že stagnace by byla přijatelnou cenou, kterou bychom za to zaplatili,“ říká Jedlička.

Za pozitivní překvapení považuje předpověď Evropské komise, že již letos Česko splní maastrichtská kritéria, tedy že se schodek rozpočtu dostane po tříprocentní hranici.

„Evropská komise předpokládá, že v letošním roce zaznamenáme schodek 2,9 procenta a v dalším roce by se schodek měl dále snižovat, takže z tohoto pohledu to čtu jako dobré vysvědčení, které Evropská komise vystavila ministerstvu financí a celé vládě za úsporné kroky,“ míní ekonom.

Pavel Novák, Štěpánka Čechová, Veronika Sedláčková, Martin Hromádka, Eva Presová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme