Letošní rok přinese zdražení potravin i benzinu

Za potraviny i benzín letos zaplatíme víc. Odborníci totiž čekají nárůst cen zemědělských výrobků i ropy. Ceny některých komodit by dokonce mohly vystoupat na nové rekordy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zrna obilí

Zrna obilí | Foto: Corel GALLERY

Ještě to nejsou ani tři roky, kdy se na celém světě mluvilo o potravinové krizi. Ceny zemědělských produktů tehdy rekordně vyrostly a při nákupu některých potravin jsme najednou museli sáhnout pořádně hluboko do kapsy.

Pak ale přišla finanční a hospodářská krize, a ceny kvůli nízké poptávce spadly dolů. Jenže už loni potraviny zase zdražily a tenhle nárůst bude podle Petra Čermáka ze společnosti Colosseum pokračovat i letos.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ceny komodit se zajímal reportér Radiožurnálu Ondřej Houska

„Když se podíváme například na zásoby, tak v případě řady zemědělských komodit jsou na jedněch z nejnižších úrovní za několik let, a je pravděpodobné, že i v tomto roce budeme svědky nepříznivého počasí, které způsobí výpadky produkce podobně, jako tomu bylo v roce 2010, kdy například vedra v zemích bývalého Sovětského svazu způsobila extrémní výpadky na straně produkce, a díky tomu vzrostly ceny potravin,“ připomněl Čermák.

Ekonomické oživení zvedá cenu ropy

Stejné je to s ropou - také cena černého zlata před krizí trhala rekordy, aby pak spadla o desítky dolarů. Ale jeden barel se už teď prodává za víc než 90 dolarů. A ani tahle cena asi není konečná. Magická hranice 100 dolarů za barel už je na dohled.

„Příčinou je stále pokračující růst globální ekonomiky, zvyšuje se poptávka. K tomu se přidává stále extrémně uvolněná monetární politika v případě některých centrálních bank, obzvláště v případě americké centrální banky,“ upozornil Čermák.

Ekonomice se po krizi začíná dařit, a poptávka po ropě proto stoupá. Centrální banky navíc udržují velmi nízké úrokové sazby, takže se investorům vyplatí dávat peníze jen do rizikovějších položek, a mezi ně patří i ropa a další komodity. To vše samozřejmě poznáme i u čerpacích stanic.

„Čeští motoristé by se asi měli připravit na to, že ceny budou spíše vyšší, než že nějak výrazně poklesnou.“

Na zlatu či kukuřici lze slušně vydělat

Návrat hospodářského růstu s sebou celkem logicky nese i zdražování. K němu může kromě jiného přispět třeba i špatné počasí. Ale růst cen nemusí být jen špatnou zprávou. Na nákupu některých komodit se dá podle Petra Čermáka velmi slušně vydělat.

„Jsou to drahé kovy, druhý sektor jsou zemědělské komodity. Nicméně tady bude potřeba být už mnohem více selektivní než v minulém roce, kdy v podstatě rostly takřka všechny. Zajímavá by mohla být kukuřice nebo některé olejniny. A potom také sektor energií.“

Ti, kdo mají peníze nazbyt, mohou nakoupit nějaké to zlato nebo vagóny s kukuřicí. Ostatním nezbývá, než se s vyššími cenami smířit.

Ondřej Houska, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme