Letošní sklizeň obilí v Česku bude lepší než loni

Podle předpovědí analytiků bude letošní sklizeň lepší než loni. Obilí se urodí víc a bude kvalitnější. Zemědělci tak za něj dostanou i více peněz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strniště

Strniště | Foto: Fotobanka stock.xchng

Porosty nebyly poškozeny žádnými zásadními klimatickými změnami, jako jsou přívalové deště nebo dlouhodobé sucho, a ani letošní zima obilovinám neuškodila.

„Tuhá zima, zvláště pokud je dostatečně dlouho sněhová pokrývka, je pro vývoj porostů v podstatě pozitivní. Průběh letošní zimy naopak dal ten první předpoklad k tomu, že by letošní úroda mohla a měla být dobrá,“ říká agrární analytik Petr Havel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik společnosti Cyrrus Jan Roh mluví o letošní sklizni ve Světě o jedné na Rádiu Česko.mp3

„Zemědělci totiž také oseli o něco větší plochy, takže už tímto způsobem se přirozeně objem sklizně zvýší,“ dodává Petr Havel.

Z předpovědi Českého statistického úřadu vyplývá, že se letos sklidí o 6,1 procenta obilovin více než v loňském roce. Předpokládaná úroda má tak činit 6,547 milionu tun.

Podle analytika společnosti Cyrrus Jana Roha také světoví producenti obilovin jsou letos optimističtí.

„Ve Spojených státech, v Rusku nebo v Indii jsou předpoklady exportu vyšší než loni. Hlavní roli teď hraje počasí, ale snaha o vyšší produkci samozřejmě trvá,“ říká Jan Roh.

Na rekordní úrodu se mohou nejspíš těšit čeští pěstitelé řepky, která je v České republice druhou nejrozšířenější plodinou. Sklizeň by se měla přehoupnout přes milion tun.

Ondřej Černý, Lenka Jansová, Eva Presová, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme