Letošní úroda ovoce má být nadprůměrně dobrá, většině pěstitelů se povodně vyhnuly

Pěstitelé letos mají dobrou zprávu, ovoce by mělo být v létě dost a bude hodně kvalitní. Asi nejlépe jsou na tom meruňky, které se ale kvůli chladnějšímu jaru budou sklízet zhruba o dva týdny později než obvykle. I proto zatím převládají meruňky z dovozu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Meruňka

Meruňka | Foto: Corel GALLERY

„Určitě předpokládáme lepší úrodu než v letech 2011 a 2012, úroda v těchto dvou letech však byla ovlivněna pozdními jarními mrazy, které se do toho letos naštěstí nepromítnuly,“ říká předseda Unie ovocnářů Martin Ludvík.

Kromě meruněk se můžeme těšit i na větší množství a lepší kvalitu broskví. Právě broskve jsou ale ovoce, kterého v našich sadech rok od roku ubývá. Mezi zákazníky o něj totiž není takový zájem.

Zemědělec Milan Hanč pěstuje jahody. Povodně se mu naštěstí vyhnuly a věří, že letošní úrodu už nic nezničí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportér Českého rozhlasu Radek Doležal zjišťoval, jaká bude letošní úroda ovoce a obilí

„Pokud nás ještě nepotkají nějaké vydatné srážky, hodně vysoké teploty nebo krupobití. Uvidíme až na konci, ale zatím se to dá hodnotit tak, že násada plodů je obrovská až nadprůměrná. Teď jde jenom o to, abychom to nějak přečkali, aby nám počasí dovolilo všechno sklidit,“ říká Hanč.

Naopak třešní, višní a švestek je letos méně, protože jsou velmi náchylné na špatné počasí. Horší úrodu zemědělci ale čekají u obilí. Podle předsedy Agrární komory Jana Veleby je ale těžké odhadnout, jak úspěšný tento rok z pohledu zemědělců bude.

„Po tom průběhu počasí si netroufám říct, jestli úroda bude lepší, nebo horší. Spíš si myslím, že horší, ale je to velice předčasné,“ myslí si Veleba.

Radek Doležal, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme