Letošní zátěžové testy budou pro evropské banky náročnější

Jedenadevadesát evropských bank čekají letos na jaře další zátěžové testy. Mají být přísnější než ty loňské. Dohodli se na tom na schůzce v Bruselu ministři financí evropské sedmadvacítky. Testy provede nově zřízený unijní orgán pro dohled nad bankami. Testy mají zjistit, jestli jsou schopné odolat tlaku, který by musely snést v případě další finanční krize. V loňské zkoušce odolnosti neobstálo pět evropských bank.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Marián Vojtek

Jaká kritéria budou muset letos banky splnit, aby prošly zátěžovými testy, bude jasné v březnu. Tentokrát se má zkoušet i to, jak by je zasáhly hluboké finanční problémy v některé z členských zemí Unie.

Samotné testy banky podstoupí v květnu. Podle české velvyslankyně při Evropské unii Mileny Vicenové se dá čekat, že testy budou přísnější, než loni:

„Může tam být poněkud přísnější nastavení, například u kapitálové přiměřenosti. Je také možné, že to bude pro banky náročnější a že se stane, že více bank neprojde.“

Testy se nebudou přímo týkat žádné české banky. Podstoupí je ale zahraniční mateřské společnosti, které české peněžní ústavy vlastní. Proto bude informace o jejich schopnosti udržet se v případných finančních turbulencích na nohách důležitá i pro české bankovnictví.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme