Letošní zima komplikuje zemědělcům práci. A možná tak zdraží potraviny

Sníh v lesích i na polích a ranní mrazy překonávající šestnáctileté rekordy - to je realita dnešního dne. Na jihu Čech naměřili v Lenoře a Vimperku skoro minus deset stupňů a třeba Horská Kvilda hlásila minus 19 stupňů Celsia. Zima má letos tuhý kořínek a nadělala velké problémy zemědělcům i myslivcům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

brázdy zmrzlých brambor

brázdy zmrzlých brambor | Foto: Michal Malý

„Období, kdy v okolí Budějovic v polovině dubna je zamrznuto, nepamatuji,“ posteskl si ředitel zemědělského družstva Planá Břetislav Kašpar. Touhle dobou už mělo být dávno minimálně zoráno, jak potvrdil Českému rozhlasu:

„V tom krátkém mezidobé, kdy bylo počasí k něčemu, tak se nám podařilo přihnojit pod ten sníh, takže to neodplave. Ale fakt je, že bychom měli mít zasety jařiny. Teď zas bude mokro, takže se to bude protahovat.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech zemědělců s počasím mluvil Nikola Bojčev

A to o dalších zhruba 14 dnů. To ve výsledku znamená nižší výnosy a taky se dá čekat, že zpoždění v zemědělských pracích bude mít vliv i na konečnou cenu:

„Mělo by, ale víme sami, kdo dnes u nás dělá ceny obilí a zemědělských komodit, to dělají většinou výkupní organizace a světový trh. A vůbec nefunguje nabídka a poptávka, málo, hodně. Protože velcí hráči, kteří skupují až 100 procent některých plodin, ty si s tím dělají co chtějí,“ říká zemědělec Břetislav Kašpar.

Od polí kousek dál, tedy v lesích zase myslivci počítají po dlouhé zimě škody. Letos bude například málo zajíců, odhaduje Luděk Králíček z Českomoravské myslivecké jednoty. A to není jediný problém.

„Problém je v tom, že zvířata mají tukovou zásobu na určitou dobu. A ta kromě jiného váže vodu. A když spotřebují tu tukovou zásobu, tak kromě jiného dělají škody na lesních porostech.“

Nad letošní zimou nekroutí hlavou jen zemědělci a myslivci. Jak - v řeči čísel a statistik - dopadne letošní zima ve srovnání s těmi předešlými? Zima před sedmi lety byla tou nejdelší a na sníh nejbohatší za posledních 60 let.

Následovala skoro letní zima se všemi měsíci s nadprůměrnými teplotami. Velké mrazy byly na přelomu roku 2008. A letošní zima je výjimečná tím, že ještě skoro v polovině dubna panují ráno silné mrazy a sněží.

Nikola Bojčev, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme