Letový provoz nad Českem se v březnu snížil téměř o polovinu, v dubnu bude propad ještě výraznější

Letový provoz nad Českem se během března meziročně snížil téměř o polovinu. Letoví dispečeři odřídili celkem 35 312 letů, což je oslabení o 47,7 procenta. Příčinou je výrazné zredukování leteckého provozu kvůli šíření nového koronaviru. Na dotaz novinářů to uvedl mluvčí Řízení letového provozu Richard Klíma. V dubnu bude propad zřejmě ještě výraznější.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Václava Havla

Velká část strojů leteckých společností zůstává na zemi. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Omezování letového provozu začalo už v předchozích měsících. V únoru tuzemští dispečeři zaznamenali celkem 52 848 letů. To představovalo meziroční úbytek o 8,2 procenta. V lednu pak dispečeři řídili 57 187 letů, meziročně o 6,7 procenta méně. V těchto měsících byly omezovány lety zejména do Číny, od začátku března se pak začaly omezovat i lety nad Evropou a mezikontinentální spoje.

Z Austrálie a Nového Zélandu se vrátilo 300 Čechů repatriačním letem. Za letenku zaplatili 700 eur

Číst článek

Dá se očekávat, že v dubnu bude úbytek letů ještě vyšší, letecké linky se totiž během března rušily postupně. Například v prvních deseti dnech měsíce byl meziroční propad provozu zhruba pětinový. V dalších týdnech tak dále rostl.

Situace má obrovský dopad na letecké dopravce. Většina z nich omezila téměř celý svůj provoz. Patří mezi ně i tuzemští dopravci Smartwings a ČSA. Stát kvůli tomu uvažuje o případném odkupu ČSA. Pomoc národním aerolinkám plánují i další státy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme