Až polovina letů v Evropě mohla nabrat kvůli technické poruše zpoždění. Problém se týkal i Česka

Problémy na evropském nebi způsobilo selhání systému plánování letů evropského řízení vzdušného provozu. Podle odhadů mohla mít potíže až polovina všech letů, přesná čísla budou známa ve středu. Podle evropské organizace pro leteckou bezpečnost Eurocontrol byl systém naplno obnoven po zhruba pětihodinovém výpadku. Zpoždění letů se týkalo i letiště v Praze.

Tento článek je více než rok starý.

Brusel/Praha (Aktualizováno: 21:23 3. 4. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo. Ilustrační foto.

Letadlo. Ilustrační foto. | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

Na úterek bylo v evropském prostoru naplánováno na 29 500 letů. Plány letů podané před 12.26 SELČ ale ze systému, který pomáhá řídit leteckou dopravu, zmizely a aerolinky je musely nahlásit znovu.

V systému tak vzniká dočasný přetlak, kvůli kterému dochází ke zpožďování. V úterních večerních hodinách se vše postupně vracelo do normálu.

Po pětihodinovém výpadku, kdy fungoval zpomalený pohotovostní režim, Eurocontrol oznámil, že od 17.20 SELČ byl přístupový systém v normálním režimu znovu otevřen.

Problémy měla i Praha

Problém se dotkl i pražského letiště. Opožděno bylo několik příletů a odletů, šlo nejméně o sedm odletů a šest příletů. Přesný počet dotčených spojů ale bude podle informací Letiště Václava Havla znám až ve středu.

Ve Francii začalo 'černé úterý' - velká stávka železničářů, popelářů nebo zaměstnanců aerolinek

Číst článek

„Co se týče odletů z pražského letiště, máme informaci o zhruba 30 zpožděných letech. Největší zpoždění bylo zhruba hodinu, ostatní byly menší,“ řekl pro Radiožurnál Richard Klíma z řízení letového provozu.

Kolem 20.30 v důsledku výpadku systému Eurocontrol čekalo v Praze ještě šest spojů na odlet. „Jedná se například o linku do Londýna, Varšavy či Paříže. Doba zpoždění se v tuto chvíli pohybuje kolem 60 minut," oznámil mluvčí letiště Roman Pacvoň.

Přestože byl provoz systému Eurocontrol plně obnoven, doporučil Pacvoň cestujícím, aby nadále sledovali aktuální informace na webu letiště.

Eurocontrol neupřesnil příčiny kolapsu systému, které jsou ale podle agentury AFP nevídané. Vyloučit se tak ani nedá případný hackerský útok. Jak dlouho by mohlo odhalení příčiny trvat? „Nebude to nejspíše v řádu dnů, ale spíše týdnů,“ odhadl Klíma.

Situaci v evropském leteckém provozu přitom již tak částečně zkomplikovala stávka zaměstnanců francouzské letecké společnosti Air France, jejíž odbavovací kapacity se snížily zhruba o čtvrtinu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme