Končí platnost poukazů podle lex voucher. Lidé si mohou vybrat nový zájezd nebo vrácení peněz

Úterkem končí platnost státem garantovaných poukazů za zrušené zájezdy kvůli pandemii koronaviru, vydaných podle zákona takzvaného lex voucher. Klientům cestovních kanceláří, kteří si nevybrali nový zájezd, musí společnosti vrátit peníze, a to v plné výši.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 13:48 31. 8. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letní dovolená, moře (ilustrační foto)

V úterý končí platnost poukazů za zrušené zájezdy lex voucher (ilustrační foto) | Foto: sarahbernier3140 | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

Poukazy podle takzvaného lex voucher vydávaly cestovní kanceláře za zrušené zájezdy s plánovaným odjezdem od 20. února do 31. srpna loňského roku.

Odmítnout je mohli lidé ve věku nad 65 let, zdravotně postižení, nezaměstnaní, rodiče na mateřské nebo rodičovské dovolené, samoživitelky nebo lidé, kteří nemohli kvůli pandemii pracovat. Peníze mohly rovnou požadovat také školy v případě školních zájezdů.

Cestovní poukazy vydané mimo ochranné období? Většinou se prodloužily nebo je lze reklamovat

Číst článek

Pokud lidé poukazy nevyužijí na pořízení jiné dovolené i s pozdějším datem zahájení než je 31. srpna, případně se s cestovní kanceláří nedomluví na prodloužení platnosti poukazu, mají do 14 dnů nárok na vrácení peněz.

Některé velké cestovní kanceláře avizovaly, že peníze za zrušené cesty chtějí klientům zvládnout vrátit před zákonným termínem, který připadá na 15. září.

Cestovní kanceláře kromě poukazů vydávaných podle nové legislativy nabízely i vlastní vouchery. Na ty se vztahují jiné podmínky.

Objem vydaných poukazů za zrušené zájezdy, podle lex voucher i pravidel cestovních kanceláří, činí podle ředitele obchodu a marketingu ERV Evropské pojišťovny Štěpána Landíka asi 2,4 miliardy korun.

Podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří si většina lidí vybrala novou dovolenou - jen asi desetina jich chce peníze zpět. Papež ve vysílání Radiožurnálu doporučil, aby se lidé o přesném postupu vrácení peněz informovali u své cestovní kanceláře.

„Je lepší se s cestovní kanceláří spojit a dohodnout způsob, jak se peníze vrátí. Není třeba možné poslat manželku nebo někoho jiného, kdo peníze cestovní kanceláři neposlal, protože to bychom ze zákona nemohli udělat,“ uvedl Papež.

bkl, bek, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme