LG.Philips Displays v úterý znovu rozjede výrobu

V hranickém závodě LG.Philips Displays se zítra znovu rozjede výroba. Továrna byla mimo provoz od pátku, protože jí chyběly některé výrobní komponenty. Závod bude pokračovat v produkci klasických televizních obrazovek na dvou ze tří linek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

výroba obrazovek

výroba obrazovek | Zdroj: ČTK

Firmě se podařilo zajistit materiál a má na účtu i peníze na výplaty. Úlevu z dobrého řešení situace neskrýval předseda tamních odborářů Martin Sehnálek. Chápe ale, že podnik se nevyhne změnám. "Firma by bez restrukturizace nevydělávala žádné peníze a nemohli bychom vrátit tuto půjčku. Myslím, že pro zaměstnance bude velké ulehčení, že dostanou i peníze na výplaty, že bude vše tak, jak bývalo dřív," řekl Sehnálek.

Na výsledky jednání vedení firmy netrpělivě čekalo 1300 zaměstnanců továrny z celé severní Moravy. Případné uzavření závodu by jen v Hranicích postihlo 200 obyvatel. Míra nezaměstnanosti v regionu by tak podle odhadů náhle vzrostla o dvě procenta.

Plán na zachování výroby v továrně LG.Philips Displays zveřejnilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Podle ministra Milana Urbana počítá se zapojením České exportní banky a společnosti Osinek do financování výroby.

Obě varianty řešení jsou však podmíněny garancemi ze strany LG.Philips při důsledném oddělení závodu v Hranicích od holandské centrály. A to tak, aby prostředky od české vlády, poskytnuté na pokračování výroby, zůstaly v České republice. "K tomu budeme vyžadovat provedení určitého vnitřního auditu, abychom znali zakázkovou náplň a případně závazky, které tato dceřiná společnost má," dodal Urban.

Do finančních problémů se podnik dostal kvůli rozhodnutí mateřské společnosti, která minulý týden oznámila, že už nebude podporovat několik svých ztrátových dceřiných firem, a požádala o ochranu před věřiteli. Mluvčí investiční agentury CzechInvest Jana Víšková Radiožurnálu řekla, že jestli Philips hranickou pobočku opravdu zavře, bude muset Česku vrátit investiční pobídky.

"Bude povinen vrátit dotaci za ten parametr, který nesplnil. Zatím ještě nesplnil podmínku, že rekvalifikuje celkem 2000 lidí a zaměstná 3250 pracovníků. Pokud tyto parametry nesplní do konce roku 2008, bude muset vrátit poměrnou část dotace, kterou dostal, plus příslušné penále," uvedla Víšková.

Marika Táborská, Jana Zemková, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme