Libanon se potýká s finanční a ekonomickou krizí. Pozastavil splácení dluhu ve výši 1,2 miliardy dolarů

Libanonský premiér Hasan Dijáb v sobotu oznámil, že vláda v březnu nebude schopna dostát svým závazkům vůči mezinárodním věřitelům. Podle agentury Reuters tak nesplatí dluhopisy za 1,2 miliardy dolarů, jak měla učinit v pondělí. Zároveň agentura uvedla, že je to poprvé, co země oznámila, že není svým závazkům schopna dostát.

Tento článek je více než rok starý.

Bejrút Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový libanonský premiér Haan Dijáb

Premiér Hasan Dijáb uvedl, že vláda bude usilovat o restrukturalizaci obrovského státního dluhu | Zdroj: Reuters

Dijáb pozastavení splátek oznámil v televizním projevu. Doplnil, že vláda bude jednat s věřiteli a usilovat o restrukturalizaci obrovského státního dluhu, který dosahuje až 170 procent hrubého domácího produktu (HDP) země.

Dijábova šest týdnů stará vláda hledá řešení vážné finanční a ekonomické krize, která vedla k několikaměsíčním protestům a poškodila důvěru v libanonský bankovní systém. Otázka, zda pozastavit splácení dluhopisů za 1,2 miliardy dolarů tak patřila k prvním těžkým rozhodnutím nového kabinetu.

Přízrak krize: Je světová ekonomika v ohrožení? Sledujte veřejnou debatu Českého rozhlasu Plus

Číst článek

Libanon, jehož ekonomika se opírá zejména o turistiku, patří k nejzadluženějším zemím světa a trpí také v důsledku nedostatku zahraničních investic a vysoké nezaměstnanosti. Země, jejíž měna ztratila 40 procent své hodnoty, čelí nejhorší ekonomické krizi od občanské války v letech 1975-1990.

Názory ohledně splácení zahraničních dluhů se v zemi různí. Místní banky, které jsou hlavními věřiteli státu, tvrdí, že dluhopisy by měly být splaceny, aby se ochránila pověst země. Jiní naopak upozorňují, že neustále zmenšující se devizové rezervy centrální banky musí být zachovány na dovoz obilí, paliva a léků v nadcházejících měsících.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme