Liberalizace světového obchodu má letos velkou šanci na dokončení

Nejnovější kolo liberalizace světového obchodu známé jako Doha by se do Velikonoc mohlo dočkat svého zmrtvýchvstání. Generální ředitel Světové obchodní organizace Pascal Lamy to oznámil na Světovém ekonomickém fóru v Davosu. Zde se také sejdou zástupci nejvýznamnějších globálních ekonomik, kteří se pokusí najít základy dohody přijatelné pro všechny zúčastněné strany. Spory mezi rozvinutými a rozvíjejícími se ekonomikami brání dokončení liberalizace už deset let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místo konání Světového ekonomického fóra v Davosu

Místo konání Světového ekonomického fóra v Davosu | Foto: Jean-Christophe Bott | Zdroj: ČTK

Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Martina Tlapy poslední události naznačují, že slova Pascala Lamy nejsou planá. V Ženevě zasedly pracovní skupiny, do Davosu přijeli na neformální jednání zástupci Austrálie, Brazílie, Číny, Indie, Japonska, USA, komisař Evropské unie a šéf WTO.

„Pascal Lamy je velký optimista, říká, že skončila krize a je čas jednat o obchodě. Přítomnost hlavních hráčů v Davosu znamená, že dojde k diskusi o tom, jestli je politická vůle letos dosáhnout dohody. Pokud bude signál, že ano, posune se to velkým krokem dopředu,“ říká Tlapa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa komentuje možnost dokončení liberalizace světového obchodu ve Světě o osmé Rádia Česko

Scénář, podle kterého se nejprve sejdou zástupci v Davosu, do Velikonoc se napíší texty a v létě se sejdou ministři, se podle Tlapy plánoval každý rok. Stejný je prý i letos.

„Text už je vlastně téměř hotov, osmdesát procent věcí už bylo dojednáno. Záleží na tom, jak se změnily ambice hráčů po dobu, kdy byla jednání zastavena.“

„Například USA řekly po nástupu Obamy, že chtějí text změnit, aby měly lepší přístup na trhy rozvíjejících se zemí, což zpochybňuje dosavadní texty. Záleží na tom, jak dopadnou jednání mezi USA a Čínou. Pokud by dopadla dobře, byl by to silný signál, že by se mohla dohoda přenést do textu,“ upozorňuje Tlapa.

Pokud bude Doha nakonec smetena ze stolu, dočkáme se podle Tlapy negativních dopadů. „Zhorší se prestiž WTO jako organizace, která dohlíží na zahraniční obchod, a přinese to ekonomické ztráty, obchod by byl nákladnější.“

Česká republika očekává od dohody odstranění překážek, které má při obchodování s rozvojovými zeměmi. I pro ni by bylo zrušení liberalizace ztrátou.

Roman Chlupatý, Naďa Bělovská, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme