Ostravská huť dosáhla v roce 2018 čistého zisku 4,1 miliardy, meziročně si polepšila o 946 milionů

Hutní podnik Liberty Ostrava dosáhl v roce 2018 ještě jako ArcelorMittal Ostrava čistého zisku 4,1 miliardy korun. Nárůst oproti roku 2017 činí 946 milionů korun. Hospodářský výsledek pozitivně ovlivnila zejména vyšší výroba i marže. Informovala o tom mluvčí podniku Barbora Černá Dvořáková. Huť má nového majitele od letošního 1. července.

Tento článek je více než rok starý.

Ostrava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Areál společnosti ArcelorMittal Ostrava

Areál společnosti ArcelorMittal Ostrava | Foto: ArcelorMittal Ostrava

„V provozní oblasti byl dosažen zisk 726 milionů korun a ve finanční oblasti zisk 3,6 miliardy korun v důsledku převodu obchodního podílu ve společnosti TAMEH Holding jedinému akcionáři ArcelorMittal S.A.,“ uvedla mluvčí. Zisk v provozní oblasti byl o 3,3 miliardy korun vyšší než před rokem, kdy skončil podnik v provozní ztrátě 2,6 miliardy korun.

Huť loni vyrobila 2,2 milionu tun oceli, v roce 2017 to bylo 1,8 milionu tun. Na rozdíl od předchozího roku podle mluvčí loni neovlivňovaly výrobu nutné technologické opravy. Marže loni vzrostly díky příznivé situaci na trhu s ocelí v prvním pololetí roku.

Konec prodeje ostravské huti. Od ArcelorMittal ji převzala skupina Liberty Steel

Číst článek

„Finanční výsledek je o 1,7 miliardy korun nižší než v roce 2017, kdy byl pozitivně ovlivněn vyššími finančními výnosy plynoucími z prodeje podílů v dceřiných společnostech ArcelorMittal Tubular Products Ostrava a ArcelorMittal Tubular Products Karviná,“ uvedla Černá.

Minulý měsíc podnik oznámil, že dočasně sníží výrobu oceli o 20 procent. Zdůvodnil to růstem cen surovin a dovozem oceli ze zemí mimo Evropskou unii, který čeští oceláři považují za neférový. Odboráři ostravské huti souhlasí, že situace je důsledkem stavu na trhu. Situací se zabývá i ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), jenž se zástupci firmy jednal. Problémy tuzemských hutních podniků, které těžko konkurují dovozům levné oceli z Asie, podle něj bude řešit nová ocelářská komise jako poradní orgán vlády.

Evropská komise schválila převzetí hutí ArcelorMittal společností Liberty House

Číst článek

Liberty Ostrava vyrábí ocel pro stavebnictví a strojírenství, je tuzemským lídrem ve výrobě silničních svodidel a trubek. Kromě českého trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí. V roce 2018 vyrobil podnik 2,2 milionu tun tekuté oceli, 1,1 milionu tun mokrého koksu a 1,9 milionu tun surového železa. Liberty Ostrava má spolu s dceřinými společnostmi 6300 zaměstnanců.

Firma patří do skupiny Liberty Steel z globálního koncernu GFG Alliance britského podnikatele s indickými kořeny Sanjeeva Gupty, která ji letos s šesti dalšími ocelářskými podniky v Evropě koupila od skupiny ArcelorMittal indického miliardáře Lakšmího Mittala. Mittal ostravskou huť vlastnil od roku 2003.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme