Prodej emisních povolenek Liberty Ostrava za miliardu kritizuje i Babiš. Firmě vadí vměšování vlády

Hutní společnost Liberty Ostrava prodala své sesterské firmě z rumunského Galti milion emisních povolenek. Společnost uvedla, že povolenky prodala za tržní hodnotu s okamžitým ziskem 260 milionů korun. Proti se však staví ostravští odboráři, kteří jsou ve stávkové pohotovosti. Podle ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) by situaci v Liberty Ostrava měla v pondělí řešit vláda. Firma namítá, že transakce je interní záležitostí soukromé společnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výroba v ostravském ArcelorMittalu

Ostravská huť vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl | Foto: Adolf Horsinka / MAFRA | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Transakce byla v pátek podle firmy provedena za nových parametrů, které jsou pro Liberty Ostrava zcela bezpečné a velmi prospěšné. „Transakce byla provedena za aktuální tržní cenu, která bude Liberty Ostrava okamžitě zaplacena, navíc s možností koupit tyto povolenky v budoucnu zpět za nižší cenu,“ okomentovala prodej mluvčí firmy Barbora Černá Dvořáková. Rumunský podnik povolenky potřeboval do konce dubna, protože své loni prodal.

Liberty Ostrava patří od roku 2019 do globálního koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty. Ostravští odboráři, kteří jsou ve stávkové pohotovosti, v pátek sdělili, že Gupta podstatnou část povolenek z ostravské huti vyvedl.

Obchodování s povolenkami

Systém obchodu s povolenkami zavedla Evropská unie v roce 2005 na základě takzvaného Kjótského protokolu v rámci snahy o omezení emisí oxidu uhličitého (CO2). Tehdy se mezi členské země rozdělily emisní kvóty na vypouštění uhlíkových emisí, po jejichž překročení musí firmy povolenky nakupovat na trhu. Jedna povolenka opravňuje k vypuštění jedné tuny CO2 do ovzduší.
Zdroj: ČTK

S vedením firmy jednal v polovině dubna i premiér Andrej Babiš z hnutí ANO. Po schůzce tehdy řekl, že vedení podniku slíbilo, že povolenky rumunské firmě nepřevedou.

„Jejich původní plán byl převod povolenek v hodnotě více jak 3 miliardy. Ačkoliv se jedná o komerční subjekt, považujeme Liberty za klíčovou firmu v regionu, proto jsme s ministrem Havlíčkem jednali s jejich vedením a majiteli, kteří nám deklarovali, že povolenky nepřevedou. Přesto obešli dozorčí radu a navzdory naší dohodě prodali rumunské sesterské společnosti povolenky, nicméně pouze za miliardu,“ napsal v SMS Radiožurnálu Babiš.

V reakci na prodej povolenek také uvedl, že vláda bude spolu s odbory kontrolovat využití získaných peněz. Benefit z transakce by podle Babiše měl jít na rozvoj společnosti.

„Jsme v kontaktu s panem Guptou a požadujeme, aby benefit z transakce byl použit na rozvoj společnosti. Gupta navíc navrhnul, že část ze zisku bude použita pro odměny pracovníkům Liberty,“ dodal premiér s tím, že vláda současně dala podnět k zahájení finanční kontroly.

Kritika od ministrů i odborů

Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly by mělo Česko o situaci firmy po prodeji emisních povolenek informovat Evropskou komisi.

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) v pátek zároveň na twitteru uvedla, že chce, aby o situaci v Liberty Ostrava v pondělí jednala vláda.

Bohužel došlo na nejhorší. Vedení @Liberty Ostrava chce prodat emisní povolenky za miliardu a bude tak dál pokračovat ve vyvádění peněz do zahraničí. Za @MPSVcz nyní řešíme další postup a hlavně - jak s @ČMKOS ochránit tamní zaměstnance. V pondělí chci řešit na vládě!

11:25 – 30. 04. 2021

8 33

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), který pochází z Ostravy a je poslancem za Moravskoslezský kraj, projednání na příštím jednání vlády podporuje.

Nevíme, kam zmizely dvě miliardy korun na pomoc huti, za které v roce 2020 převzal záruku stát prostřednictvím státní Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP)," sdělil. Podle něj dění v Liberty Ostrava připomíná vyvádění kapitálu a řízenou likvidaci firmy. 

„Společnost se důrazně ohrazuje proti dezinformacím, které manipulují stanovisko odborů a ministryně Maláčové. Původní záměr společnosti zhodnotit v souladu se zákonem, a to velmi bezpečným a zajištěným způsobem, část přebytečných emisních povolenek, byl naprosto bezdůvodně blokován odbory a vládou,“ reagovala Liberty Ostrava.

Transakce je podle firmy vnitropodnikovou záležitostí soukromé společnosti, u níž je jakákoli intervence ze strany vlády zcela nevhodná a způsobilá poškodit reputaci České republiky v očích zahraničních investorů.

‚Ceny na historickém maximu‘

„Liberty Ostrava v tuto chvíli disponuje emisními povolenkami v hodnotě přibližně 5,6 miliardy Kč (220 milionů eur), výrazně vyšším množstvím, než nyní potřebuje. Tržní cena těchto povolenek krátkodobě dosahuje svého historického maxima, přesto však nejsou zhodnocovány a společnost ani zaměstnanci z nich nijak neprofitují,“ poznamenala dále firma.

Ohrožený plán na snížení emisí. Těžba bitcoinů podle studie ohrožuje splnění klimatických cílů Číny

Číst článek

Dodala, že od převzetí v červenci 2019 podpořila skupina GFG ostravskou huť více než čtyřmi miliardami korun.

„Nové vedení společnosti v průběhu pandemie covidu udělalo některá těžká rozhodnutí, jako například dočasné pozastavení jedné z vysokých pecí, proti němuž odbory v době jejich přijímání taktéž protestovali. Díky tomuto rozhodnutí, které se tak ukázalo být s odstupem času správné, se podařilo udržet hospodaření společnosti ve výborném stavu a umožnilo ostravské huti využít příležitosti, kterou následně nabídl rostoucí trh,“ uvedla společnost.

Ostravská huť vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl. Její roční kapacita výroby je 3,6 milionu tun. I s dceřinými společnostmi má firma 6000 zaměstnanců.

Vendula Bartoňková, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme