Licenční pravidla omezují český zbrojní export, zlobí se Zeman. Smlouvu před třemi lety sám podepsal

Licenční politika nevhodně omezuje český export zbraní do bezpečných zemí. Řekl to prezident Miloš Zeman na zbrojařském veletrhu IDET v Brně. Podle hnutí Amnesty International se k tomu ale Česko zavázalo ve Smlouvě o obchodu se zbraněmi.

Tento článek je více než rok starý.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman navštívil veletrh IDET v Brně.

Prezident Miloš Zeman navštívil veletrh IDET v Brně. | Foto: Igor Zehl | Zdroj: ČTK

Omezení vývozu zbraní souvisí s údajným rizikem, že by tyto státy mohly zbraně prodat do embargovaných oblastí. Jak vlády těchto zemí s českými zbraněmi naloží, to už není záležitost České republiky, tvrdí Zeman.

„Já na to vždy říkám, co je vám do toho. Vy vyvážíte do bezpečných zemí, a co s tím ty bezpečné země dále udělají, to už je jejich a nikoli naše věc. Pokládám toto byrokratické omezení za nejdůležitější překážku našeho zbrojního exportu v současné době," řekl prezident podle reportérky Radiožurnálu.

Vytvořme rezervaci pro zelené aktivisty a pořádejme sem exkurze, řekl Zeman v Jihomoravském kraji

Číst článek

Vývoz zbraní ale podle Amnesty International upravuje smlouva OSN o obchodu se zbraněmi a Česko k ní přistoupilo. V roce 2014 ji ratifikovala sněmovna a podepsal ji i prezident Zeman.

Sedmý článek dokumentu přímo řeší posouzení vývozu zbraní, vysvětluje Martin Balcar z Amnesty International. „Pokud není vývoz zakázán, tak smluvní strana musí posoudit, zda zbraně, které jsou vyvážené, nemohou potencionálně ohrozit mír nebo bezpečnost, nebo být použity k porušení mezinárodního práva. A v případě, že ty informace máme, ta strana, to znamená český stát, nemá povolit takový vývoz. Takže v každém případě český stát se vždy musí zabývat každým vývozem nejenom kvůli tomu, že chce, ale protože ho k tomu zavazuje mezinárodní právo," řekl Balcar Radiožurnálu.

Export českých zbrojařských firem se za poslední tři roky téměř ztrojnásobil. Zatímco v roce 2014 společnosti vyvezly zbraně a obranné systémy za 7,6 miliardy korun, loni už to bylo téměř 20 miliard.

Barbora Maxová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme