Lidé, kteří nakupují dárky přes internet, by měli být opatrní. Kyberzločinů přibývá

Lidé, kteří ještě nakupují dárky přes internet, by měli být v těchto dnech obzvláště opatrní. Odborníci totiž varují, že by zákazníci neměli být při nakupování zbrklí, kyberzločinci totiž v nyní útočí ve velkém.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klávesnice. Ilustrační foto.

Klávesnice. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Podle internetového publicisty Petra Kočího je zásadní používat zdravý rozum – a naopak nepoužívat nelegální software, nenavštěvovat pochybné stránky s kradenými filmy, hudbou nebo pornografií.

„Mít aktuální verzi operačního systému a všech aplikací. Mít pravděpodobně nainstalovaný i aktuální antivirový program. Mít vždycky přiměřenou jistotu, že víme, kdo skutečně je obchodník, se kterým přes internet jednáme. Jde vždy o to nejednat ukvapeně, ale s rozmyslem,“ doplňuje Kočí.

Varuje, že lidé můžou v těchto dnech kyberzločincům podlehnout snadno. Třeba tak, že kliknou na link, který vede na podvodný e-shop.

„Což je praktika poměrně rozšířená v České republice. Vím, že policie řešila desítky takových případů, kdy si podvodníci zakládali elektronické obchody, které pouze inkasovaly peníze, ale neodesílaly žádné zboží,“ dodává Kočí.

Alžběta Havlová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme