Lidé kvůli recesi cestují méně a levnější dopravou

Hospodářská recese se letos podepsala i na cestování, tradičně spojeném s létem a prázdninami. Lidé za výlety více šetří, cestují jen na kratší vzdálenosti a využívají levnějších dopravních prostředků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cyklisté ve vlaku

Cyklisté ve vlaku | Foto: Jan Rosenauer

Tento trend svorně potvrzují jak železnice, které přes léto hlásí výrazný nárůst počtu prodaných jízdenek, tak i autobusoví dopravci.

České dráhy proto před létem přišly s akčními nabídkami nejen do tuzemských, ale i přeshraničních destinací. A vyplatilo se jim to, potvrzuje náměstek drah pro osobní dopravu Antonín Blažek.

"Je asi více lidí, kteří - pokud chtějí cestovat - si nemohou dovolit dražší způsob cestování. My se jim snažíme přizpůsobit, ale nemůžeme za každou cenu vyrábět nové a nové nabídky, protože tím bychom celý systém zneprůhledňovali. Chceme jít spíš cestou opačnou, systém zjednodušovat," uvedl Blažek.

Místo ciziny raději po Česku

Meziročně se železnice může pochlubit nárůstem tržeb o pět procent. I proto některé akční slevy, plánované původně jen na léto, prodlouží až do konce roku.

Pozadu nezůstávají ani autobusoví přepravci. Radim Jančura ze Student Agency přiznává, že ekonomická krize se pozitivně promítá i do vývoje cen.

"Cestování například autobusem může být levnější než letadlem, stejně tak železnicí. V případě železnice ale pouze do některých destinací typu Berlín, Budapešť nebo Vídeň, do ostatních měst je jízdenka vlakem významně dražší než letenka," podotkl Jančura.

Dovolená bývá jedním z výdajů, který šetřící rodina v době krize škrtá jako první. Místo eurovíkendů v dálnějších evropských metropolích tak letos mnohem více rodin poznalo krásy vlastního regionu.

Martin Hromádka, Martin Drtina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme