Lidé kvůli vysoké ceně benzinu více využívají veřejnou dopravu i spolujízdu

Stále více lidí začíná využívat při cestě do práce místo auta veřejnou dopravou nebo spolujízdu. Vede je k tomu vysoká cena benzinu a nafty. Vyplývá to ze statistik dopravců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rušení spojů - autobus do Příbrami

Rušení spojů - autobus do Příbrami | Foto: Pavel Pavlas

Podle vzdálenosti lidé ušetří denně při cestě autobusem nebo vlakem i několik set korun. A není to jediný způsob, jak se řidiči snaží ušetřit. Například pan Daniel Cehula z Rudné u Prahy se v jízdách střídá se svým sousedem.

„Jelikož se sousedem bydlíme v jedné bytovce, ta jsme se dohodli, že se budeme střídat v tom, kdo koho poveze do práce, abychom jeli jedním autem. Takže zhruba tak po týdnu se střídáme. Věřím, že je to úspora v řádech stovek korun měsíčně,“ popsal.

Nárůsty počtu počtů cestujících vykazují i autobusové společnosti a také České dráhy.

„Českým drahám rostou počty cestujících už od loňského roku, kdy začala růst cena bezinu. Za celý loňský rok byl v České republice nárůst počtu cestujících asi 1,6 procenta. Za první tři měsíce letošního roku je to růst více než dvojnásobný,“ přiblížil mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

Nejvíce drahám přibývají cestující v okolí velikých měst, zejména v blízkosti Prahy a Brna.

Lidé se také snaží ušetřit tak, že dojíždějí pro levnější pohonné hmoty i do několik desítek kilometrů vzdálených míst.

Pavel Pavlas, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme