Lidé kvůli vyššímu DPH raději nakupují v Německu, stěžují si obchodníci z pohraničí

Za nákupy do Německa míří nejméně 30 procent obyvatel z pohraničních oblastí. Čeští zákazníci oceňují nižší výdaje a příjemnou obsluhu. Samozřejmostí je také to, že prodejci nakoupené zboží na požádání zabalí. Zájem o nákupy u zahraničních sousedů stoupá i kvůli vyššímu DPH.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

u pokladny v supermarketu

u pokladny v supermarketu | Foto: Eva Odstrčilová

„Lidí chodí míň a chodit míň bude kvůli tomu, že jsme vlastně příhraniční oblast a většina našich místních jezdí do Německa na nákupy,“ potvrzuje paní Markéta Červínková z Petrovic, obce ležící v Krušných Horách na česko-německé hranici.

Prodavačka z obchodu se smíšeným zbožím si stěžuje především na stále rostoucí DPH, které v České republice vše prodražuje a zároveň znevýhodňuje. Měsíčně tak prý přichází o nějakých 50 tisíc korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktor Robert Mikoláš se zajímal, proč stále více Čechů nakupuje v zahraničí

„Snažíme se samozřejmě mít nějaké akční věci, levnější. Máme každý měsíc, půl měsíce akce, takže některé zákazníky si udržíme, ale jsou věci, pro které si samozřejmě každý za ty hranice jede,“ dodává s tím, že ještě před pár lety byla situace zcela jiná.

„Tohle je náš barák, s manželem. My jsme to tady měli, po revoluci jsme začínali sami a právě že před rokem jsme to vzdali, celé podnikání a krám, a dali jsme to do pronájmu, protože sami jako živnostníci už jsme neměli šanci se udržet. To prostě s DPH a všemi podmínkami nešlo. Před deseti lety jsme tady měli frontu až ke dveřím a nestíhali jsme obsluhovat, to bylo úplně něco jiného,“ vzpomíná.

Za pravdu jí dává Sdružení podnikatelů a živnostníků České republiky. Podle místopředsedy Jiřího Víška bude mít další zvýšení DPH, a to i na potraviny, negativní efekt.

Prodavači jsou prý vlídnější

„To je samozřejmě špatná záležitost, protože i když to vypadá, že je to jedno procento, tak ono to ve svém součtu potom může být jaksi daleko dražší, u těch potravin. Myslíme si, že to bude mít záporný efekt. Co se týče osob, které bydlí v pohraničí, tak vzhledem k těmto cenám určitě budou do zahraničí na nákupy jezdit i nadále,“ vysvětluje.

Čeští zákazníci jeho slova jen potvrzují, přestože ministr financí Miroslav Kalousek v Poslanecké sněmovně uvedl, že zvýšení dolní sazby daně z přidané hodnoty nemělo na zvyklosti Čechů dopad a lidé nezačali ve větší míře nakupovat potraviny v zahraničí.

Nákupy v Německu se Čechům vyplatí. Láká je ale i lepší výběr a kvalita

Číst článek

„Běžte se podívat do Drážďan před nějaké obchodní centrum, myslíte si, že jste v Čechách. A nikoho nenapadne zamyslet se, proč to tak je. Nikoho z těch, kteří by se nad tím zamyslet měli,“ neskrývá rozhořčení Pavel Polena z Ústí nad Labem, který v asi 60 kilometrů vzdálených Drážďanech levněji nakupuje i spotřební zboží.

„Mám sedmiletého kluka, a když tady na něj budete shánět cenově přijatelné a zároveň hezké, kvalitní džíny, tak je to docela problém v Čechách. V Německu to problém není, za doslova směšné peníze, osm deset eur,“ říká.

Navíc prý vždy narazí na ochotnou a usměvavou prodavačku, což se mu v Česku stane málokdy.

Robert Mikoláš, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme