Lidé mají poslední den na objednání vánoční emise státních spořicích dluhopisů

Dnes mají lidé poslední možnost objednat si spořicí státní dluhopisy. Ministerstvo financí zkrátilo termín pro upisovací období, protože lidé už si objednali od pondělí dluhopisy za více než 15 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spořicí státní dluhopisy (ilustrační foto)

Spořicí státní dluhopisy (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

To je víc, než ministerstvo plánovalo prodat, řekl Radiožurnálu mluvčí ministerstva Ondřej Šrámek.

„Dnes je možné upisovat do uzavření poboček vybraných bank a České pošty. Kdo objednává po internetu, tak do dnešní půlnoci,“ doplnil mluvčí. Objednané dluhopisy je nutné zaplatit do pěti pracovních dnů.

Koupit si státní dluhopisy může občan České republiky i cizinec. Kromě jednotlivců také občanská sdružení, nadace a nadační fondy, církve, obecně prospěšné společnosti, zahraniční neziskové společnosti, kraje, města a veřejné vysoké školy.

Podmínkou je, že investor si musí koupit minimálně tisíc kusů, které mají nominální hodnotu jedné koruny. Lidé mohou vybírat mezi několika druhy cenných papírů.

Připraveny jsou novinky

Pro zájemce je k dispozici prémiový dluhopis s tříletou splatností a průměrným ročním výnosem před zdaněním 2,3 procenta, pětiletý kuponový dluhopis s průměrným ročním výnosem 2,73 procenta nebo pětiletý reinvestiční spořicí dluhopis s ročním výnosem 2,98 procenta a sedmiletý protiinflační dluhopis.

Ten je úročen podle míry inflace. Zároveň k tomu u něj ministerstvo financí zavedlo reálný výnos půl procenta ročně. To znamená, že na rozdíl od předchozích emisí tentokrát stát nenabízí dluhopisy s krátkodobou splatností.

V pilotním provozu je k dispozici elektronický přístup ke správě majetkového účtu investora. Lidé si mohou ke koupeným dluhopisům pořídit i dárkový certifikát nebo pamětní list emise.

Tereza Janouškovcová Bartůňková, Kateřina Prachařová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme