Lidé mají poslední šanci využít výhod současného penzijního připojištění

Dnes můžete naposledy uzavřít penzijní připojištění podle starých podmínek. Umožňují výběr poloviny uložených peněz po 15 letech, uzavřít smlouvu do 60 let věku a garantují, že se klientům vklady nesníží.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důchodové fondy, důchodové pojištění (ilustrační foto)

Důchodové fondy, důchodové pojištění (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Na starém systému nemůžete prodělat, v nejhorším případě fond nepřipíše žádný zisk.

Vedoucí plzeňské pobočky ING banky Jaroslav Ejem ale připomíná, že zhodnocení v poslední době není nijak velké:

„Za posledních patnáct let, kdy vznikly penzijní společnosti, tak to bylo v průměru kolem pěti procent ty nejlepší. Ale poslední dva tři roky jsou o jednom a půl procentu, dvou procentech, maximálně 2,7.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O penzijním připojištění diskutují Tomáš Machanec z MPSV a Jiří Šatava z institutu CERGE-EI ve Světě o osmé Rádia Česko

Podle ekonoma Jiřího Šatavy z institutu CERGE-EI je současný systém výhodnější zejména pro lidi, kteří jsou blízko důchodovému věku. Pro ty, kteří mají do důchodu daleko, je podle něj výhodnější vstoupit do systému až po 1. lednu.

„Protože dnes sice máte garantovaný aspoň nulový zisk, ale ten je tak malý, že se vám to nevyplatí. Lepší je podstoupit jisté riziko, ale realizovat mnohem větší zisk,“ potvrzuje Šatava.

Také poradce ministra práce a sociálních věcí pro záležitosti důchodové reformy Tomáš Machanec doporučuje, aby si ještě dnes uzavřeli smlouvu lidé po padesátce a také ti, kteří ještě žádnou smlouvu nemají.

Abyste dostali aspoň nějakou státní podporu, musíte spořit minimálně 300 korun měsíčně. „Pokud chcete maximalizovat státní příspěvek, musíte spořit 1000 korun. Pak dostáváte 230 korun. Pokud chcete dosáhnout i na daňovou výhodu, musíte spořit 2000 korun,“ upřesňuje ekonom.

Nové podmínky ukládají uzavření smlouvy do důchodového věku, který bude vyšší. Pokud se vám nakonec zalíbí podmínky v nových, transformovaných fondech, budete moct do nich přestoupit. Cesta zpátky do těch původních už ale nevede.

Jaroslav Skalický, Lucie Maňourová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme