Lidé méně nakupují zlaté šperky. Cena drahého kovu stále stoupá

Cena zlata už několik týdnů stoupá ke stále novým maximům a vůbec poprvé se vyšplhala nad hranici 1170 dolarů za trojskou unci. Za poslední rok se tak téměř zdvojnásobila. Kvůli vysokým cenám se celosvětová poptávka po tomto drahém kovu ve třetím kvartále roku propadla o třetinu. Lidé také méně nakupují zlaté šperky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zlato

Zlato | Foto: Glendale Community College

Zlato bylo odjakživa považováno za velmi bezpečné aktivum a nositele hodnoty. Právě tato jeho role v poslední době nabírá na významu. Zájem o nákup drahého kovu teď roste hlavně ze strany asijských centrálních bank. Ty chtějí část svých rezerv držet právě ve zlatě, místo stále oslabujícího dolaru.

"Poprvé od roku 1988 centrální banky jako celek zvýší svoji držbu zlata," podotýká hlavní ekonom Atlantik finanční trhy Petr Sklenář. Například indická centrální banka koupila od Mezinárodního měnového fondu dvě stě tun zlata za, v přepočtu, sto dvacet miliard korun. A Čína je podle odborníků bude brzy následovat.

Růst cen zlata mají na svědomí také investoři, kteří ho nakupují i kvůli obavám, že vysoké finanční injekce vlád do ekonomik povedou v dalších letech k růstu cen.

Poptávka klesla až o 30 procent

"Budoucí období, výhled například tří až pěti let, má před sebou výraznější riziko vyšší inflace. To znamená, že inflace se může dostat například ve Spojených státech i Evropě na úroveň pěti procent, což je v kontextu posledních dvaceti let velmi vysoká inflace," řekl Sklenář.

Kvůli vysokým cenám ale poptávka po zlatě v posledních měsících rychle klesá. Lidé také méně nakupují zlaté šperky. "Cena šperků stoupá v souvislosti s cenou zlata. Současná poptávka v letošním roce klesla o dvacet pět až třicet procent u zlata a o něco méně u stříbra. Zlatníci se snaží své zboží na trhu uplatnit, takže cenu zlata se snaží snížit ve své marži," vysvětlil předseda Puncovního úřadu Marin Novotný.

Současná cena zlata ale není podle odborníků z historického hlediska příliš vysoká. "Nepovažuji zlato za úplně drahé v historickém kontextu. Podívejme se například na dvacetileté průměry - cena zlata vůči ceně ropy, mědi, stříbra. Vychází to, že současná cena je na úrovni dvacetiletých průměrů," dodal Sklenář s tím, že cena zlata může dál pokračovat v růstu.

Tomáš Medek, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme