Lidé mnoho nevědí o pojištění úspor, příští rok budou změny

Více než dvě pětiny lidí neví, že jsou jejich úspory ve finančních ústavech pojištěny. Čtyři pětiny lidí netuší, na jakou částku se pojištění vztahuje. Vyplývá to z posledního průzkumu, který pro Fond pojištění vkladů dělala společnost Ipsos Tambor.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Změny v pojištění nastanou od začátku příštího roku. Pokud projde Senátem beze změny vládní novela zákona o bankách, kterou už schválila Poslanecká sněmovna. Novela mění částku pojištění. Jak teď, tak v budoucnu, zůstává zachováno to, že ze zákona je pojištěn každý vklad.

„U nás, v současné době, v České republice, jsou pojištěny všechny vklady fyzických a právnických osob, které jsou svěřeny bankám, spořitelnám a družstevním záložnám, prostě všem institucím, které podléhají bankovnímu zákonu a bankovní regulaci,“ upřesnil předseda správní rady Fondu pojištění vkladů Josef Tauber.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Jitky Hanžlové o pojištění úspor a o tom, že se chystají změny.

Podle něj je samozřejmě pojištěno i stavební spoření. „Tam není žádný rozdíl z hlediska pojištění. Klienti stavebních spořitelen jsou pojištěni na svých vkladech tak, jako mají v bankách nebo ve spořitelnách,“ doplnil.

Zatím je pojištěn celý vklad, maximálně ale do výše 50ti tisíc eur. Od nového roku by se maximální hranice pro výplatu plné výše vkladu měla zvýšit na 100 tisíc eur, což je pro představu v aktuálním přepočtu přibližně 2 miliony a 600 tisíc korun.

Fond získává potřebné peníze od finančních ústavů

„Ve fondu přibývá každý rok něco mezi jednou a dvěma miliardami korun. V současné době se blíží suma, s kterou fond hospodaří, 14 miliardám a cílová suma, kterou nový zákon bude přesněji formulovat, by měla přesáhnout 30 miliard. Měla by se pohybovat mezi 30 a 35 miliardami pro nejbližší období,“ vysvětlil Josef Tauber.

Novela zákona mění také způsob, jakým finanční instituce budou přispívat do fondu. A také výši odvodů. Kromě toho se zkrátí doba, ve které musí Fond pojištění vkladů vyplatit peníze lidem. A to ze současných tří měsíců na 20 pracovních dní.

„To znamená, že když Česká národní banka vyhlásí „Den D“, který je rozhodující pro spuštění mechanismů, má fond 20 pracovních dnů na to, aby si opatřil hotové peníze, musí si opatřit informaci od zkrachovalé instituce, o všech jejích klientech, účtech a vkladatelích, kteří jsou pojištěni. Musí to ověřit a předat bance, která to bude vyplácet,“ uzavřel předseda správní rady Fondu pojištění vkladů Josef Tauber.

Banky kvůli tomu budou muset upravit své počítačové systémy, aby se fond v případě potřeby dozvěděl nutné informace podstatně rychleji než teď.

Jitka Hanžlová, Renata Mňuková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme