Lidé mohou opět navrhovat kandidáty na nejabsurdnější překážky v podnikání

Startuje další ročník ankety o nejabsurdnější překážku v podnikání. Je součástí tradičních podnikatelských soutěží Firma a Živnostník roku. A můžete se zúčastnit i vy, když na jakýkoliv administrativní nesmysl, který podnikatelům ztrpčuje podnikání, upozorníte.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výpověď (ilustrační foto)

Výpověď (ilustrační foto) | Foto: Honza Ptáček

Čeští podnikatelé musí každoročně vyplňovat spoustu statistických formulářů.

„Administrativní zátěž na začátku primárně znamená ztrátu času. Vezměte si, že jste na začátku, kdy opravdu se potřebujete soustředit na svůj produkt nebo službu a poměrně dost času musíte věnovat tomu, abyste splnili veškeré požadavky, které podnikatel musí administrativě věnovat,“ říká z vlastní zkušenosti podnikatelka Petra Hubačová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Startuje další ročník ankety o nejabsurdnější překážku v podnikání. Více Jaroslav Skalický

Sama za největší absurditu považuje dobu, kterou si v Česku vyžádá samotné založení firmy.

„V lepším případě vám to bude trvat měsíc, když dodáte všechny dokumenty, budou všude správně čárky, háčky a nevím, co všechno. Co já vím, tak ve Velké Británii nebo v Americe to uděláte po e-mailu za jeden den,“ připomíná Petra Hubačová.

O smyslu mnoha výkazů a hlášení lze často pochybovat, upozorňuje Ondřej Pivoňka z výzkumné agentury Datank. Podle něj má v soutěži šanci uspět dotazník pro zdravotnická zařízení, který zjišťuje řadu nesmyslných údajů.

„Formulář zjišťuje, jestli mají lékaři přístup k internetu, jestli mají vůbec počítač, jestli mají vysokorychlostní internet, jestli komunikují se zdravotními pojišťovnami, s dodavateli, s pacienty. Takže výsledkem je publikace ČSÚ, která nás informuje například o tom, že gynekologové využívají internet ke komunikaci se svým pacientem častěji než například zubaři,“ popisuje Pivoňka.

V mnoha případech také stát vyžaduje údaje, které už podnikatel vyplnil v jiném dotazníku. Nominovat nejabsurdnější administrativní povinnost podnikatele je možné na stránkách www.firmaroku.cz.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme