Lidé nejvíc utrácejí za bydlení a jídlo, šetří se na oblečení

Výdaje českých domácností stagnují. V roce 2010 činily výdaje očištěné od úvěrů 130 tisíc korun za rok. Nominálně sice vzrostly o 1,1 procenta, vzhledem k indexu spotřebitelských cen ale zůstávají fakticky stejné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nonamvěc

nonamvěc | Foto: Comstock Images

Podle Jany Víchové z Českého statistického úřadu utrácejí české domácnosti tradičně nejvíce peněz za bydlení a energie - celkem 21 procent ze svého rozpočtu. Další velkou položkou jsou potraviny, za které domácnosti utratí 19 procent svých příjmů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výdaje českých domácností zhodnotili ve vysílání Rádia Česko Jana Víchová z Českého statistického úřadu a hlavní ekonom UnicreditBank Pavel Sobíšek

11 procent pak dělají výdaje za dopravu a stejnou částku lidé vydají i za zboží a služby. 10 procent zůstává na rekreaci, kulturu a sport.

Ušetřit se domácnosti snaží u položek jako je bytové vybavení nebo spotřební elektronika. Snižují se i výdaje na některé druhy potravin, například chleba a jemné pečivo. Méně lidé utrácejí i za oblečení pro dospělé, noviny a časopisy.

Víc utrácet se bude až v příštím roce

Podle hlavního ekonoma UnicreditBank Pavla Sobíška jsou nezbytné výdaje, které tvoří 40 procent rozpočtu českých domácností, ve srovnání s průměrem Evropské unie spíše nižší.

Na růstu české ekonomiky v letošním roce se podle něj výdaje domácností nijak výrazně neprojeví. Česko se tak musí spolehnout na vývoz, případně na firemní investice.

„V prvním kvartálu sice příjmy domácností nominálně rostly, přebila je ale vyšší inflace. V dalších kvartálech už bude zřejmě situace pro domácnosti příznivější a jejich příjmy porostou o něco rychleji než inflace.“ Větší růst spotřeby domácností vidí ale Pavel Sobíšek nejdříve v příštím roce.

Igor Maňour, Barbora Kreuzerová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme