Lidé přestávají tolik utrácet

Meziroční tempo růstu maloobchodních tržeb se v květnu zpomalilo na půl procenta z dubnových 2,8 procenta. Řada podniků měla nižší tržby než loni, hluboký propad tržeb zaznamenaly bývalé duty free shopy, z nichž některé ukončily činnost. Podle Českého statistického úřadu vzrostl zájem spotřebitelů o stánkový a podomní prodej. Klesla naopak poptávka po použitém zboží a zásilkovém prodeji.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

V květnu se prodeje meziročně zvýšily o 0,5 procenta, tedy mnohem pomaleji než v dubnu, kdy obchodníci ještě vykazovali téměř tříprocentní růst maloobchodních tržeb. Hluboký propad tržeb zaznamenaly zejména bývalé duty free shopy, oznámil dnes Český statistický úřad.

Výrazné květnové zpomalení tržeb lze podle hlavního ekonoma HVB Bank Pavla Sobíška přičítat dvěma základním vlivům. "Jedním z nich je růst inflace a nejistota, jak se v peněženkách projeví nové sazby DPH. Druhým vlivem je nižší prodej potravin daný květnovými světky připadajícími na víkendové dny, a možná i předzásobení některými potravinami v dubnu."

Podle analytika Raiffeisen bank Miroslava Brabce ochotu spotřebitelů utrácet dočasně přibrzdily daňové změny. "V současné době tržby maloobchodu prozatím zaostávají za naší prognózou, která předjímá 3,5procentní meziroční růst tržeb za celý rok. Předpověď však zatím neměníme, protože se domníváme, že vysoký růst mezd má stále potenciál výdaje domácností ve druhé polovině roku povzbudit."

Zatímco prodej potravin by se měl v průběhu června vrátit zpátky do normálu, rostoucí inflace bude maloobchodní tržby ovlivňovat dál. V druhé polovině roku by spotřebitelé měli začít utrácet více, což by mohlo pozitivně ovlivnit růst naší ekonomiky. Ten by letos mohl být vyšší než loni. "Spotřebitelské výdaje v letošním roce podle našich odhadů budou hrát ve struktuře růstu méně významnou roli než loni. Pokud by však tržby maloobchodu dálě překvapovaly na spodní straně očekávání, nelze vyloučit, že by výsledný růst byl nižší než předpokládaných 3 a půl procenta."

Někteří ekonomové nevidí ochotu spotřebitelů utrácet tak optimisticky a předpokládají, že nižší spotřeba domácností letos růst našeho hospodářství skutečně mírně zpomalí.

Markéta Kaclová, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme