Lidé sázejí na osud Rusnokovy vlády. Většina z nich nevěří, že získá důvěru

Současná politická krize a sestavování nové vlády přitahují sázkaře. Lidé si mohou například tipnout, jestli Rusnokova vláda získá důvěru sněmovny, nebo kdo se stane novým předsedou ODS. Společnosti zatím na nejrůznější sázky vybraly statisíce korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Rusnok byl 25. června na Pražském hradě prezidentem Milošem Zemanem jmenován premiérem

Jiří Rusnok byl 25. června na Pražském hradě prezidentem Milošem Zemanem jmenován premiérem | Foto: Filip Jandourek

Například Fortuna má v nabídce sázky, které přímo souvisejí s nově jmenovaným premiérem Jiřím Rusnokem. Zájemci mohou sázet na to, zda jeho vláda získá důvěru sněmovny nebo jestli dosadí Livii Klausovou a Vladimíra Remka do pozic velvyslanců.

V Tipsportu je největší zájem o sázky na předsedu ODS, kde je podle kurzů největším favoritem Martin Kuba, za ním následuje Miroslava Němcová a třetí je Václav Klaus.

Fortuna na aktuální set politických sázek, které má v nabídce, zatím přijala tržby za zhruba 150 tisíc korun. Většina sázejících se podle Fortuny shoduje s bookmakery v názoru, že Rusnokova vláda důvěru nezíská, Klausová a Remek budou jmenováni velvyslanci a předčasné volby se letos konat budou. U Tipsportu lidé zatím vsadili na tyto aktuální politické události něco přes milion korun.

Většina sázkařských firem se ale shoduje na tom, že tyto sázky jsou spíše doplňkem kurzové nabídky, u kterých jasně převládá sport. Určené jsou pro specifickou skupinu zájemců, která se chce tímto především bavit.

„Každopádně zájem o ně v posledních letech výrazně roste,“ potvrzuje mluvčí Fortuny Petr Šrain a pokračuje: „My jsme například na první přímou volbu prezidenta registrovali vklady za více než 30 milionů korun. Kdybych to měl vyjádřit nějak poměrově, tak ty nesportovní události se na tržbách Fortuny podílejí pouze v řádu jednotek procent.“

Prognóza výsledku je u těchto sázek složitější

Kurzy na tyto politické sázky jsou stejně jako u dalších sázek postaveny zejména na veřejně dostupných informacích. To znamená na názorech lidí, které mají na vývoj situace vliv. Důležité jsou také názory odborníků, analýzy nebo průzkumy. Nesmí chybět ani intuice bookmakera.

„Prognóza toho výsledku a určení jmen favoritů je v oblasti společenských sázek daleko složitější než třeba v oblasti sportovních sázek, při kterých bookmakeři operují s velmi podrobnými statistikami.“

„A také i v této oblasti se dočkají často překvapení, ať už to bylo při prezidentské volbě nebo třeba při volbách do Poslanecké sněmovny,“ říká mediální zástupce Tipsportu Michal Peterka.

Společnost podle něj má bookmakery, kteří se specializují jenom na společenské sázky.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme