Lidé se mohou na internetu dočíst, jak správně reklamovat zboží

Zákazníci se stále více domáhají svých práv. Naznačují to statistiky České obchodní inspekce. V lepší orientaci teď lidem pomůže i nová internetová poradna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klávesnice. Ilustrační foto.

Klávesnice. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Česká obchodní inspekce loni dostala od lidí rekordních 20 380 podání. To svědčí o tom, že se lidé stále častěji brání, pokud si myslí, že je obchodníci šidí. Nejčastěji si stěžují na chybný průběh reklamace zboží.

Spotřebitelům vadilo například to, že nemohli odstoupit od kupní smlouvy a dostat zpět peníze anebo že jejich reklamace nebyla vyřízena ve třicetidenní lhůtě. Druhé nejčastější byly stížnosti na internetové obchody. Pak také na nekalé obchodní praktiky. A samozřejmě si lidé stěžovali i na chyby při účtování nebo na nesprávné míry nebo hmotnosti prodávaného zboží.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktorka Jitka Hanžlová v Odpoledním Radiožurnálu

O tom, jak správně postupovat, když se lidé chtějí domoci svých práv, teď můžou získat informace i na nové bezplatné internetové stránce. Otevřel ji Spotřebitelský časopis dTest. Jedná se o internetovou poradnu, jejímž prostřednictvím mohou zákazníci získat informace o svých právech nebo radu jak postupovat ve sporu s obchodníkem.

Časopis dTest už delší dobu provozuje bezplatnou telefonickou linku. A tohle je další krok k tomu, aby lidé věděli, jak se bránit. Navíc právníci dTestu sestavili brožuru, ve které jsou základní vzory pro řešení spotřebitelských problémů a která je zdarma ke stažení na stránkách www.dtest.cz.

Lidé v ní najdou vzory pro řešení nejčastějších situací, jako je reklamace výrobku, odstupování od smluv, reklamace vyúčtování služeb elektronických komunikací nebo reklamace vyúčtování elektřiny a plynu.

Jitka Hanžlová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme