Lidé se rok od roku méně pojišťují. Přístup k pojistkám se liší i podle pohlaví

Na pojištění proti úrazu nebo ztrátě zaměstnání myslí pořád méně lidí. Podle Asociace českých pojišťoven si až třetina lidí nepřipouští rizika, před nimiž by se měla chránit. Rozdíly v přístupu k pojistkám jsou i mezi muži a ženami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důchodové fondy, důchodové pojištění (ilustrační foto)

Důchodové fondy, důchodové pojištění (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Počet pojištěných v Česku dlouhodobě klesá. Loni Češi uzavřeli o 100 tisíc životních pojistek méně než v předchozím roce.

Mezi těmito lidmi je i pan Štefan z Prahy, kterého pojištění vůbec nezajímá. Jak sám říká, pojištění platí jen ze státního donucení:

„Nemám žádnou životní pojistku ani pojištění majetku. Každopádně je dobré mít nějakou finanční jistotu, kdyby se vám náhodou něco stalo. Myslím si ale, že nelze žít s tím, že se vám něco přihodí.“

Proč nedůvěřuje pojišťovnám, vysvětluje Murphyho zákonem: „Pojistíte-li se proti povodni, tak zaručeně vyhoříte. To by se člověk musel pojistit proti úplně všemu.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak často se Češi pojišťují a proč k pojistkám jinak přistupují muži a ženy, zjišťoval redaktor Michael Rozsypal

Většina lidí se nejvíce bojí závažných onemocnění, ztráty zaměstnání nebo vážného úrazu. Pojištěním se chrání přibližně dvě třetiny Čechů. Největší zájem o pojištění mají lidé vzdělanější a bohatší. Nejčastěji muži ve věku 31 - 40 let. Mladší lidé patří naopak mezi ty, kteří si pojistky uzavírají nejméně.

Průzkum Asociace českých pojišťoven přitom ukázal, že muži se vyznají v pojistkách lépe než ženy. Sjednávají si je častěji a rozhodují se podle informací, které si sami opatří.

„Muži více hledají informace na webových stránkách a více využívají elektronických zdrojů informací, protože méně upřednostňují osobní kontakt,“ vysvětluje Marcela Kotyrová z České asociace pojišťoven.

Naopak ženy více spoléhají na své partnery, starají se hlavně o pořádek ve smlouvách a dají na doporučení. Potvrzuje to paní Jana z Prahy. „Mám životní pojistku, a to díky svému finančnímu poradci, kterému naprosto důvěřuji,“ říká.

Matěj Skalický, Alina Holušová, Michael Rozsypal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme