Lidé šetří. Obchodům v květnu klesly tržby meziročně o 7,5 procenta

Lidé v květnu začali více šetřit. Celkové maloobchodní tržby v květnu klesly meziročně a 7,5 procenta. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů Českého statistického úřadu. Podle nich se nejvíce snížily tržby za prodej a opravy motorových vozidel, a to téměř o 15 procent. Klesaly ale tržby ve všech maloobchodních sortimentech, nejvíce u nepotravinářského zboží.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákup

nákup | Foto: Jan Rosenauer

Nejméně naopak klesl prodej potravin v obchodních řetězcích - tam naopak tržby vzrostly o 1,3 procenta, zatímco specializovaným prodejnám potravin klesly tržby téměř o 13 procent. "Lidé momentálně nejsou ochotni kupovat nic, co není nezbytně nutné. Takže auta, drobná elektronika a podobné zboží jsou na okraji zájmu spotřebitelů, a to i přesto, že je obchodníci lákají všemožnými slevami," uvedl analytik Citco-finanční trhy Tomáš Volf.

Těžké časy pro obchodníky přitom hned tak neskončí, myslí si Vojtěch Benda, senior ekonom ING Bank. "Je zjevné, že spotřeba domácností bude letos klesat pod vlivem zmražení růstu reálných mezd a pokračujícího vzestupu nezaměstnanosti. Můžeme nyní pozorovat, že negativní efekt z poklesu zahraničního obchodu se začíná přelévat už i do domácí poptávky a domácí ekonomiky. Obrat, a to velmi pozvolný, lze čekat až v průběhu příštího roku, až se stabilizuje trh práce, nezaměstnanost přestane stoupat a začne se vytvářet stabilnější prostředí v průmyslovém sektoru," domnívá se Vojtěch Benda.

Odkládaná spotřeba domácností vyplývá především z nejistoty, zda si lidé udrží zaměstnání, tvrdí ekonom Raiffeisenbank Michal Brožka. "Z těch čísel už je zřejmé, že tíha recese dolehla už i na české domácnosti. I když ekonomika jako celek už patrně šátrá po dně a její stav by se mohl začít do konce roku už dokonce mírně zlepšovat, situace na trhu práce se bude opožděně stále zhoršovat, a to až do roku 2010. Tento fakt bude i nadále podkopávat spotřebitelskou důvěru a výsledky maloobchodu zůstanou tak i ve druhé polovině tohoto roku relativně slabé," předpovídá Brožka.

Podle údajů Eurostatu klesly v květnu sezónně očištěné tržby v maloobchodě i v celé Evropské unii - reálně meziměsíčně o 0,5 procenta, meziročně po očištění o pracovní dny o 3,1 procenta. Tržby rostly pouze ve Švédsku o 2,2 procenta a v Polsku o 0,4 procenta. Nejvíce se tržby snížily v Lotyšsku o 26,4 procenta, v Litvě o 19,9 procenta a ve Slovinsku o 13,4 procenta.

Přečtěte si také:

Průmysl v Česku dál stagnuje, obrat je v nedohlednu

Jitka Hanžlová, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme