Lidé si dosud objednali spořicí dluhopisy za 19 miliard korun

Zájem domácností o spořicí státní dluhopisy byl opět velký. Do včerejšího dne, který byl posledním pro uzavření objednávek, si jich objednali za 19 miliard korun. Termín pro objednávky měl přitom původně skončit až koncem listopadu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spořicí státní dluhopisy (ilustrační foto)

Spořicí státní dluhopisy (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Zájem domácností o spořicí státní dluhopisy byl opět velký. Do včerejšího dne, který byl posledním pro uzavření objednávek, si jich objednali za 19 miliard korun. Termín pro objednávky měl přitom skončit až koncem listopadu.

Objem objednaných dluhopisů ještě není konečný. Zmiňovaných 19 miliard si domácnosti objednaly do včerejších dvanácti hodin. Dnes by mělo být známo, kolik dalších objednávek za včerejší den přibylo.

Ministerstvo financí původně počítalo s prodejem dluhopisů za 5 až 10 miliard korun. Cíl emise, který si resort stanovil, se splnil dříve, než se čekalo. Termín ze stejného důvodu zkracovalo ministerstvo i při jarním prodeji spořicích státních dluhopisů. Tehdy si lidé koupili cenné papíry za více než 17 miliard korun.

Dluhopisy jsou oblíbené

Kupci musejí objednané dluhopisy zaplatit do pěti pracovních dnů od ukončení upisovacího období. To znamená, že peníze za dluhopisy musejí přijít na účet nejpozději do 14. listopadu. Zájemci si mohli dluhopisy objednat na vybraných pobočkách České spořitelny, ČSOB, Komerční banky, České pošty a J&T Banky.

Dluhopisy jsou tak oblíbené díky tomu, že lidé si už dříve ověřili, že peníze skutečně dostanou, a stát už je neláká na krátkou dobu návratnosti investice. Navíc tři roky nebo pět let není u investice do státních dluhopisů podle odborníků dlouhá doba.

Pro zájemce byl k dispozici třeba prémiový dluhopis s tříletou splatností a průměrným ročním výnosem před zdaněním ve výši 2,3 procenta nebo pětiletý kuponový dluhopis s průměrným ročním výnosem 2,7 procenta.

Koupit si je mohl občan České republiky i cizinec. Vedle nich je mohly získat třeba i občanská sdružení, nadace, církve, kraje nebo veřejné vysoké školy.

Doposud vydané emise spořících dluhopisů (2011 - 2013) | Foto: ČTK

Jan Beneš, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme