Lidé si mohou naposledy objednat státní dluhopisy. Už nakoupili množství v ceně 15 miliard

Lidé si dnes mohou naposledy objednat spořicí státní dluhopisy. Drobní investoři si zatím koupili obligace za 15,5 miliard korun. Konečné číslo ministerstvo financí zveřejní zítra. Cenné papíry z jarní emise bude připisovat na účty investorů od 12. června.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dluhopisy

Dluhopisy | Foto: Comstock Images

Plány úřadu počítaly s prodejem dluhopisů za deset až 20 miliard korun, ministr financí Miroslav Kalousek je tedy s výsledkem spokojen. Zájem je ale podstatně menší než během první loňské emise.

Lidé si nejčastěji objednávali 1,5letý diskontovaný dluhopis, který který má mít roční výnos dvě procenta. Ten si dosud koupila skoro polovina všech zájemců.

Zájem o protiinflační dluhopis má necelá desetina investorů. V jarní emisi byl novinkou a bude vydělávat přesně tolik, o kolik se v daném roce zvednou ceny. Věřitel na tomto dluhopisu sice nevydělá, ale ani neprodělá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Detailní informace přinesl v Odpoledním Radiožurnálu Jaroslav Skalický

Dluhopisy je možné pořídit na čtyřech stovkách poboček České spořitelny, ČSOB, Komerční banky a J&T Banky. Cenné papíry musí uhradit nejpozději do 7. června, o pět dní později ministerstvo emisi vydá.

Nákup dluhopisů, jejich správa, výplata i reinvestice úrokového výnosu jsou zdarma. Další šanci pořídit si státní obligace budou mít Češi na podzim.

Ministerstvo financí chystá další emisi, také zhruba v objemu deseti až 20 miliard korun. Celkově si chce letos ministerstvo financí půjčit přes 240 miliard, které už zahrnují i jarní a podzimní emise spořicích dluhopisů.

Jaroslav Skalický, Tomáš Medek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme