Lidé si mohou začít objednávat státní dluhopisy

Od dnešního dne si mohou občané objednávat státní dluhopisy. Čas mají do konce května, pokud ovšem jako při předchozí emisi loni na podzim nebude muset ministerstvo financí pro velký zájem ukončit přijímání objednávek dříve. V letošním roce si chce od občanů půjčit až 40 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dluhopisy

Dluhopisy | Foto: Comstock Images

Novinkou je letos sedmiletý protiinflační dluhopis. Jeho výnos bude stejný jako míra inflace v daném roce. Letos se očekává růst cen o 3,3 procenta, příští rok pak o 2,3 procenta.

Lidé na této investici tedy nevydělají nic navíc, reálné zhodnocení bude nulové. Stát u těchto obligací hlavně garantuje, že úspory lidí nebudou znehodnoceny vysokým růstem cen.

V nabídce jsou ještě jeden a půlletý diskontovaný dluhopis s ročním výnosem 2,05 procenta, dále pak pětiletý kuponový a také pětiletý reinvestiční dluhopis.

Objednávky přijímají pobočky České spořitelny, ČSOB, Komerční banky a J&T Banky.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme