Lidé si na poslední chvíli zařizují připojištění, aby se vyhnuli penzijní reformě

Za necelých 50 let by měl jít Lukáš do důchodu a už teď myslí na to, jaké to bude na stará kolena. Moc velký optimista není, a tak ani nečeká na lednový začátek penzijní reformy a spoření ve druhém pilíři obchází obloukem. A to je přitom podle tabulek díky svému věku téměř ideální adept.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rodina, děti (ilustrační foto)

Rodina, děti (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Za velkým stolem ve velké místnosti působí 21letý Lukáš z Plzně, jinak řidič dodávky, trochu nejistě a jeho přítelkyně raději mlčí. Oba si přišli zařídit penzijní připojištění na radu svých známých.

„Řekli mi, že je výhodnější tohle, protože dostanu státní příspěvek, a že v dalším pilíři už to nepůjde,“ vysvětluje Lukáš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Názory mladých zájemců o penzijní připojištění zaznamenal reportér Ľubomír Smatana

Státu prý nevěří, a tak raději na poslední chvíli uzavřel penzijní připojištění. „Kde mě zaměstnají, až mi bude 70 let? Podle toho, jak to stát pořád oddaluje, tak to vypadá, že v mém věku nepůjdu do důchodu nikdy,“ říká.

Svoji budoucnost svěřili mladí milenci do rukou jen o něco málo starší pojišťovací agentky Jany Žifčákové. „Je to nespočet lidí, možná jste to zahlédl, když jste sem přišel,“ potvrzuje velký zájem klientů.

Také ona už má penzijní připojištění podle starých podmínek. „Zřídila jsem si ho asi před 14 dny,“ dodává. Další zájemci mají čas pouze do konce listopadu, tedy do zítřka.

Možnost penzijního připojištění nekončí úplně, ovšem od prosince platí jiné podmínky. Dosud fondy nesmějí prodělávat, od prosince mohou jít klidně do mínusu. A peníze na penzi si budou moci lidé z penzijního připojištění vybrat až ke stáru, podle smlouvy obvykle v 60 letech.

Ľubomír Smatana, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme