Lidé si stále častěji pojišťují domácí mazlíčky. Hlavně psy a kočky

Poslanci chystají nový zákon pro pojišťovny. Rozpočtový výbor sněmovny dnes doporučil, aby pojišťovny mohly i nadále nabízet také jiné finanční produkty než jen pojištění. Novela zákona jim chce tuto možnost odebrat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kočka kartouzská

Kočka kartouzská | Foto: Irena Šarounová

Kdyby sněmovna vzala doporučení rozpočtového výboru v potaz a zapracovala ho do zákona, mohly by pojišťovny nadále nabízet třeba stavební spoření nebo penzijní připojištění a touto formou si přivydělávat.

Pokud jde o kondici těchto finančních ústavů, včera například zveřejnila Česká pojišťovna, že jí stoupl čistý zisk o 500 milionů a překročil 4 miliardy korun. Finanční skupině AXA v České republice a na Slovensku stoupl loni čistý zisk meziročně o 150 milionů na 400 milionů korun. Naopak třeba rakouské pojišťovně VIG zisk o pětinu klesl.

Pojišťovny čelí silnému konkurenčnímu tlaku. Analytická agentura Datank v rámci výzkumu Nejlepší pojišťovna a banka roku 2016 zkoumala, jaké cesty volí k přilákání většího počtu klientů.

Zjistila přitom, že pokud jde o produkty, žádné převratné novinky pojišťovací domy nechystají. Mění se ale způsob distribuce.

Přesun pojišťoven do online sféry

„Jasným trendem už několik let jsou online kalkulátory a vůbec přesouvání se do online sféry jako takové,“ říká Petr Lutonský z agentury Datank.

„I když i tady je potřeba říci, že některé z těch produktů, jako je například životní pojištění, prostřednictvím webu prodávat nelze. A to z toho důvodu, že tento produkt je prostě moc složitý. Přes internet se dobře prodává například cestovní pojištění, pojištění odpovědnosti nebo pojištění domácnosti,“ popisuje.

Relativně novým a zajímavým trendem pak je pojišťování domácích mazlíčků.

„Všude kolem sebe vidíme, že řada lidí se o své psy a kočky stará lépe než o sebe, a tak není divu, že si své němé tváře taky chtějí pojistit, a hlavně že na takovou poptávku vybrané pojišťovny reagují,“ podotýká Lutonský.

Ze zkoumaných sedmi pojišťoven u tří dokonce můžete svého domácího miláčka pojistit přes počítač.

Zajímavé rovněž je, že se změnou občanského zákoníku pravděpodobně poroste zájem o pojištění odpovědnosti za škodu. A pokud jde o technické vymoženosti, pojišťovny už třeba při zkoumání škod používají drony.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme