Lidé si už objednali dluhopisy za 13,1 miliardy korun

Asi ani největší optimista na ministerstvu financí nečekal takovou injekci pro státní finance - přesněji takový zájem o spořicí státní dluhopisy. Jejich prodej zahájilo ministerstvo v pondělí - a už dnes zájem podstatně překročil původně stanovený limit emise dluhopisů, tedy deset miliard korun. V plánu je tedy její navýšení. O detailech se víc dozvíme zítra před polednem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí. Ilustrační foto.

Ministerstvo financí. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

„Aktuální statistiky nám říkají, že v tuto chvíli bylo objednáno 13,1 miliardy korun a z toho 50 procent již občané uhradili,“ uvedl ředitel odboru řízení státního dluhu na ministerstvu financí Petr Pavelek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel odboru řízení státního dluhu na ministerstvu financí Petr Pavelek mluví o zájmu lidí o státní dluhopisy v Ozvěnách dne an Radiožurnálu.mp3

Největší zájem je podle jeho slov o dva druhy dluhopisů, z nichž jeden trochu zaostává.

„V současnosti se průměrná objednávka pohybuje nad půl milionu korun. Dochází ale k výraznému poklesu v průběhu dní, protože ten průměr je vychýlen zejména první vlnou movitějších zájemců, kteří přišli hned v pondělí. V současnosti jsme zhruba na 50 procentech průměru z pondělka,“ uvedl Petr Pavelek.

Dodal, že jej samotného překvapil zájem majetnějších klientů a zájemců, kteří přišli hned v pondělí, což podle něj potvrzuje, že dluhopisy jsou smysluplné, protože tito investoři jsou zkušení a znalí finančních trhů.

Hranice navýšení původně desetimiliardové emise podle Petra Paveleka není stanovena.

„To znamená, že uspokojíme veškerou poprávku, která přijde do data ukončení emisního upisovacího období, a toto datum stanoví a vyhlásí pan ministr zítra na tiskové konferenci. Nicméně zítra ještě v každém případě občané mohou chodit na pobočky a upisovat,“ řekl.

Eva Presová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme