Lidé starší 35 let mohou do druhého pilíře vstupovat nejpozději 1. července

Ještě v pondělí 1. července mají lidé starší 35 let možnost vstoupit do druhého pilíře důchodové reformy. Poslední červen totiž připadá na víkend, a zájemci tak mohou podepsat smlouvu ještě prvního července. Přijít mohou osobně na pobočku a tam jim s vyplněním poradí zaměstnanci fondů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Filip Jandourek

Se vstupem do druhého pilíře podle mluvčího Penzijní společnosti České pojišťovny Petra Brousila pomůže také finanční poradce.

„Možnost sjednání druhého pilíře mají klienti i o víkendu. Stačí se například domluvit s některým pojišťovacím poradcem. V případě sjednání smlouvy po internetu, pokud bude na smlouvě datum podpisu smlouvy 1. 7., budeme ji samozřejmě akceptovat,“ řekl.

Například Raiffeisen penzijní společnost pobočky otevře s běžným víkendovým provozem. O víkendu bude k dispozici také pobočka ČSOB v Obchodním centru Černý Most. Některé pobočky otevře třeba také Allianz - například v Praze Na Harfě, nebo po dohodě s klientem, a to v podstatě v každém krajském městě. Druhý pilíř je možné v rámci distribuční sítě penzijních společností uzavřít i na pobočkách České pošty. Zaslání smlouvy z pojišťovací společnosti je možné jen do 30. června.

Letošní pětatřicátníci mají čas do konce roku

První červenec se jako poslední možnost vstoupit do druhého pilíře týká jen těch, kterým bylo 35 let v loňském roce nebo dříve. Pokud bylo 35 let někomu letos, má čas na rozhodnutí až do konce letošního roku.

Lidé mladší 35 let mají na vstup do druhého pilíře ještě čas, stejně jako ti, kteří jsou v době svých pětatřicátých narozenin nezaměstnaní, pracují v zahraničí, jsou na mateřské nebo rodičovské dovolené. Musí se rozhodnout do půl roku od okamžiku, kdy se vrátí zpět do práce - i když jim už bude více než 35 let.

Princip druhého pilíře
Lidé si mohou do soukromých fondů převádět 3 procenta z odvodů na sociální pojištění. Podmínkou ale je, že si sami přidají další 2 procenta ze svého. Spoření je dobrovolné - občané do 35 let mají čas se rozhodnout do doby dosažení tohoto věku, lidé nad 35 let mají možnost jen do pondělí 1. července. Pokud druhý pilíř využijí, nemohou z něj už vystoupit.

„Pětatřicet let je věk, kdy jsou často mladé ženy na mateřské dovolené. Ani ty se nemusí stresovat vstupem do druhého pilíře teď ke konci června. Pokud maminka například odešla na rodičovskou mateřskou dovolenou, když jí bylo 34 let, a bude se vracet v sedmatřiceti zpátky do práce, tak bude mít půl roku na to, aby se rozhodla, jestli do druhého pilíře vstoupí, nebo ne,“ vysvětluje mluvčí Asociace penzijních fondů Ondřej Kubala.

Do druhého pilíře důchodové reformy vstoupilo za prvních pět měsíců přes 47 tisíc lidí. Jenom v květnu se počet klientů zvýšil o 15 tisíc a teď podle odhadů penzijních společností číslo roste jedenkrát tolik.

Například Komerční banka Penzijní společnost denně uzavírá přes 400 smluv. U ČSOB Penzijní společnosti vstupuje každý den do druhého pilíře více než 150 lidí. Raiffeisen penzijní společnosti registruje přes 9 tisíc účastníků a České spořitelně - penzijní společnost narostl k dnešnímu dni celkový počet klientů na 12 tisíc. Přes 26 tisíc klientů má Penzijní společnost České pojišťovny a u Allianz Penzijní společnosti se počet klientů blíží šesti tisícům.

Simona Bartošová, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme