Lidé starší 35 let mohou nejpozději dnes vstoupit do druhého důchodového pilíře

Češi starší 35 let mají dnes poslední možnost sjednat si spoření ve druhém důchodovém pilíři. Zatím o tuto formu ukládání peněz na stáří mělo podle odhadů zájem zhruba 70 tisíc lidí, většinou smlouvu podepsaly starší ročníky. Původní předpoklady ekonomů ale byly desetkrát vyšší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důchodci (ilustrační foto)

Důchodci (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Smlouvu mohou lidé podepsat na pobočkách penzijních společností nebo s obchodním zástupcem.

Do druhého pilíře důchodového spoření se zatím přihlásily hlavně starší ročníky. V polovině června bylo mezi těmi, kteří do druhého pilíře vstoupili, více než 60 procent lidí starších 35 let, řekl prezident Asociace penzijních fondů Karel Svoboda:

„Za první čtyři měsíce nám velmi lehce převažovali mladí lidé, což je dobře, protože zejména o jejich kvalitu života na penzi jde, nicméně v posledních týdnech naprosto dominují ti, kterým je více než 35 let, protože vědí, že mají šanci jen do 1. července.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Petry Benešové o termínu vstupu do 2. pilíře důchodové reformy pro starší 35 let

Nejvíce lidí si vybralo dynamické fondy, které preferovalo až 46 procent lidí, nejméně pak fond státních dluhopisů. Riskantnější podoba spoření souvisí i s tím, že lidé mají před sebou více než 20 let spoření a nemusejí tak podle penzijních společností hned od začátku sázet na jistější konzervativní fondy.

Lidé, kteří jsou v době svých 35. narozenin nezaměstnaní, pracují v zahraničí nebo jsou na mateřské a rodičovské dovolené, mají na vstup do druhého pilíře ještě čas. Musí se rozhodnout do půl roku od okamžiku, kdy se vrátí zpět do práce.

Druhý pilíř možná čekají změny či úplné zrušení

Stát chce ještě druhý pilíř zatraktivnit. Například by z něj mohli lidé po pěti letech vystoupit nebo by snadněji dědili naspořené peníze. „Dnes je možnost se rozhodnout pouze mezi dvacetiletou a doživotní rentou, nově budeme navrhovat také patnáctiletou rentu,“ řekl náměstek ministra financí Radek Urban.

Přehrát

00:00 / 00:00

O druhém pilíři mluvil prezident Asociace penziních fondů Karel Svoboda

Pro lidi do 40 let by se také mohla prodloužit i doba, kdy mohou vstoupit do druhého pilíře. Jestli ale změny začnou platit od ledna 2014, není jisté kvůli současné nestabilní politické situaci.

Opozice tvrdí, že druhý pilíř po případných vyhraných volbách zruší. Zatím se podle předběžných odhadů do spoření přihlásilo zhruba 70 tisíc lidí. Přesné statistiky zveřejní penzijní společnosti ve středu.

Špidla: Výhrady k důchodové reformě trvají, není důvod měnit postoj

Číst článek

Petra Benešová, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme