Lidé utrácejí méně a méně

Lidé utrácejí v obchodech stále méně peněz hlavně kvůli pomalu rostoucím mzdám. Tržby obchodníků se v únoru zvýšily meziročně jen o jedno procento, to znamená větší než pětiprocentní zpomalení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákup

nákup | Foto: Jan Rosenauer

Češi utrácejí méně především proto, že jim pomalu rostou mzdy. To znamená, že i pomaleji zvyšují své útraty. "Přeci jenom většina prostředků, které použivají rodiny k útratám pocházejí z výdělků, nikoli z půjček. Proto tempo růstu mezd je klíčovým faktorem v rovnici útrat," vysvětlil David Marek ze společnosti Patria online.

Pro ekonomiku to v prvním čtvrtletí tohoto roku nevěstí podle analytiků nic dobrého a bude nutné přehodnotit dřívější optimistické prognózy jejího vývoje.

Mezi velkými obchodními řetězci tak začíná nová válka o zákazníky v podobě snižování cen. Některé z obchodů se dokonce začaly ve svých inzerátech opírat o porovnávání cen mezi sebou a konkurencí, aby přilákaly co nejvíce zákazníků. Obětí cenové války jsou miliardové zisky, o které obchodníci nyní přicházejí.

Markéta Hýlová, Ondřej Kubala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme