Lidé utratí v průměru za dárky 5 tisíc. Letošní povánoční slevy se vyplatit nemusí

Většina Čechů letos najde pod stromečkem knihy a elektroniku. Největším hitem letošních Vánoc jsou pak tablety, kterých se prodává až pětkrát více než loni. Děti si nejvíc od Ježíška přejí stavebnice nebo interaktivní plyšové hračky. I přesto, že je velký výběr zboží, Češi letos utrácejí méně než loni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vánoční dárek

vánoční dárek | Foto: stock exchange

„Nakupuji pro vnoučka hlavně hračky. A mám dva dospělé syny a snachy, takže ti si většinou řeknou o nějaké oblečení nebo něco podobného. Počítám tak kolem pěti tisíc,“ svěřuje se starší dáma, kolik peněz hodlá na Vánoce utratit.

Stejnou sumu dá na Vánoce i další žena. „Vybíráme i přes internet, teď jsem nakupovala třeba sekyru, ale jinak se díváme i na akce,“ potvrzuje. Někdo si ale třeba také nenadělí pod stromeček nic. „My si popřejeme, dáme si vínko a tím to všechno celý končí,“ přiznává jeden muž.

Přehrát

00:00 / 00:00

V brněnských ulicích natáčela redaktorka Tereza Kadrnožková

I když letos lidé za dárky utratí v průměru pět tisíc korun, stále je to nejméně za posledních pět let. „Statisticky největší vrchol za posledních deset let byl v roce 2010, kde to bylo skoro 6,5 tisíce korun. Letos to vypadá, že to bude průměrně těsně nad 5 tisíc korun,“ potvrzuje analytik Petr Bánovský.

Knihy se prodávají stále

I když většina z rozpočtu přijde na elektroniku, stále jsou velmi oblíbeným dárkem knihy, a to především v papírové podobě.

„Pro děti se nejvíce prodává klasika, klasické pohádky, jak české, tak světové. Pro dospělé se prodávají nejvíc ze zahraničních severské detektivky a zajímavé je, že letos v závislosti na kulinářských pořadech, které jsou vysílané v televizi, se prodávají kuchařky,“ říká vedoucí jednoho z brněnských knihkupectví, Anna Pešáková.

Někteří lidé také nákup dárků odkládají až na povánoční slevy, těch se ale letos nemusíme vůbec dočkat.

„Z důvodu oslabení koruny vůči euru, vůči dolaru může dojít k tomu, že některé zboží, elektronika a další věci, po Vánocích nezlevní nebo ne tak razantně, a naopak třeba i zdraží. Před Vánocemi se doprodávají vlastně zásoby zboží, které jsou nakoupeny ještě za kurs, který byl výhodnější, než je třeba teď,“ vysvětluje analytik Bánovský.

Podle odborníků nechává mnoho lidí nákup dárků na poslední chvíli, většina obchodů tak bude mít otevřeno i na Štědrý den.

Vánoční nákupy očima internetu | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Tereza Kadrnožková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme