Lidé v Česku i nadále šetří, ukazuje průzkum ČSÚ

Domácí spotřebitelé ani v listopadu nepodali obchodníkům pomocnou ruku. Jak totiž vyplývá z šetření Českého statistického úřadu (ČSÚ), maloobchodní tržby v předposledním měsíci loňského roku meziročně klesly o 4,9 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český statistický úřad

Český statistický úřad | Foto: Marián Vojtek

"Právě dnešní data naznačila, že spotřebitelé jsou ve svých nákupech velmi obezřetní. A nepředpokládám, že by se tento trend měl začít měnit," řekl analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Přehrát

00:00 / 00:00

Miroslav Frayer a Zdeňek Skála v pořadu Svět o deváté.

Stejného názoru je i ředitel výzkumné společnosti Incoma Research, která se maloobchodem zabývá, Zdeňek Skála. "V příštích dvanácti měsících nebude nijak růžová. Zákazníci si to uvědomují a spíše si šetří, protože mají obavu, že může být ještě hůř," poznamenal.

Podle Frayera se krize nejméně dotýká prodeje potravin a základního zboží a to především u obchodních řetězců. "Tento trend uvidíme i v letošním roce. Spotřebitelé budou šetřit za luxusnější zboží, jako jsou automobily nebo zahraničení dovolené," odhadl analytik.

Obchodníci se tak podle odborníků budou snažit spotřebitele nalákat zejména na různé slevy. A na získání jejich důvěry.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme