Lidé ve velkém skupují klasické žárovky, úsporné příliš nechtějí

Němci ve velkém skupují klasické žárovky, protože pořizovat si nové úsporné se jim moc nechce. A to nejenom proto, že jsou dražší. Lidé se předzásobují i v České republice. Od září už totiž nebudou na trhu v Evropské unii k dostání klasické žárovky nad 100 wattů ani jejich matné varianty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozsvícená žárovka

Rozsvícená žárovka | Foto: Jan Rosenauer

Jak v rozhovoru pro Rádio Česko vysvětlil energetický auditor Jan Truxa, hlavním důvodem, proč EU prosazuje používání úsporných žárovek, je mnohem menší spotřeba energie při stejném svitu.

"Je to zhruba jedna ku čtyřem, takže stowattovou žárovku nahradíme jednadvacetiwattovou kompaktní zářivkou," uvedl Truxa. Další výhodou je delší životnost oproti klasickým žárovkám.

Ne všude jsou však podle Truxy úsporné zářivky nejvhodnější. "Hodí se zejména tam, kde se víc svítí. Tam, kde se svítí málo, tak má pořád svoje místo klasická žárovka. Může to být například sklep, komora nebo kůlna. To je také důvod, proč občané teď skupují klasické žárovky."

Kromě mnohonásobně vyšší ceny se úsporné zářivky nesetkaly mezi lidmi s příliš vřelým přijetím také proto, že vyzařují studené světlo a rozsvěcují se postupně. Právě to je ale podle Truxy známkou kvalitního výrobku. "Úsporné zářivky, které se rozsvěcují rychle, jsou obvykle nekvalitní a mají kratší životnost. Delší rozsvěcování zářivky vypovídá o tom, že je celkem kvalitní," upozornil Truxa.

Zákazníkům radí, aby se při nákupu úsporných zářivek obraceli spíše na menší obchody s fundovanou obsluhou: "I renomované značky mají ve svých výrobních programech řady, které nejsou příliš dobré, protože mají třeba kratší životnost. Obchodník, který se ve světelných zdrojích vyzná, ví, jaké kompaktní zářivky jsou často reklamovány, a doporučí vhodné typy."

Někteří odborníci polemizují s tím, nakolik jsou úsporné žárovky přínosem pro životní prostředí. Obsahují totiž rtuť a další zdraví nebezpečné látky, a proto nepatří do běžného odpadu. S tím Truxa nesouhlasí.

"To už není úplně pravda, ne všechny zářivky obsahují rtuť ve studeném stavu. Na trhu jsou už delší dobu zářivky, které jakmile zhasnete, tak rtuť se změní v neškodný amalgam, takže je v podstatě můžete vyhodit i do obyčejného odpadu, respektive aspoň v Německu je to povoleno. Je potřeba vybírat ty, které jsou takto ekologicky přijatelné," upřesnil energetický auditor.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý rozhovor o úsporných žárovkách s energetickým auditorem Janem Truxou na Rádiu Česko

Přečtěte si také:
Klasické žárovky mají do tří let zmizet z evropských obchodů
Výhody úsporných žárovek
Úsporné žárovky, záruka a reklamace

Martin Hromádka, Rádio Česko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme