Lidé z Kamenice protestují proti nové slévárně

Lidé ze středočeské obce Kamenice bojují proti nové slévárně firmy Strojmetal, která má mimo jiné zpracovávat vlastní hliníkový odpad. Bojí se především zhoršení životního prostředí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

slévárna

slévárna | Foto: Svaz průmyslu a dopravy ČR

Firma Strojmetal ani její německý partner Alcan Singen dosud obyvatelům Kamenice nevysvětlily, co přesně nový typ slévárenské technologie obnáší. Lidé, kteří se spojili v občanském sdružení Protestujeme, se obávají především silné koncentrace chlóru, který se při čištění hliníku používá.

"Jakmile by se tam sléval hliník nižší kvality, tak by samozřejmě vliv na životní prostředí byl mnohem horší," zdůrazňuje předseda sdružení Petr Čech.

Ředitel Strojmetalu Miroslav Jelínek mu ale oponuje: "Tato technologie předchází vzniku emisí, snižuje spotřebu energie tím, že se celý proces odlévání výrazně zkracuje."

Petici proti slévárně už podepsaly zhruba dva tisíce lidí z Kamenice a okolí; obec přitom čítá necelé tři tisíce obyvatel. Odpůrce zaráží fakt, že středočeský krajský úřad nenakázal provedení studie dopadu na životní prostředí. Na absenci této procedury proto upozornili příslušné ministerstvo.

Mluvčí ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová říká: "Ministerstvo doporučilo krajskému úřadu, aby záměr posoudil z hlediska jeho vlivu na životní prostředí. Součástí tohoto procesu bude i veřejné projednání, které občanům umožní projekt připomínkovat nebo také vznášet dotazy."

Na plánovanou slévárnu hliníku v Kamenici odborníci vypracovali hned několik posudků. Ty se ale v hodnocení výrazně liší. Provedení ekologické studie bude trvat ještě několik měsíců.

Jan Hrbáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme