Lidí bez práce je nyní nejméně za posledních 9 let

Počet lidí bez práce klesl ve druhém čtvrtletí na 5,3 procenta. To je nejmíň za posledních 9 let. Míra nezaměstnanosti vypočtená podle metodiky Mezinárodní organizace práce tak klesla téměř o dvě procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce v Ostravě

Úřad práce v Ostravě | Foto: F. Tichý

Nezaměstnanost je tak u nás nižší, než je průměr v eurozóně, říká analytik České spořitelny David Navrátil.

"Na dobrém výsledku se podepisuje rychlý růst české ekonomiky, který je popoháněn minulým přílivem investic ze zahraničí, dále pak rychlý růst evropských ekonomik, ze kterého těží čeští vývozci, a v posledním roce i zrychlení domácí poptávky. Očekáváme, že míra nezaměstnanosti bude ještě klesat, nicméně na trhu práce již vidíme známky nedostatku pracovní síly, což se projevuje i zrychlením růstu mezd."

Nezaměstnanost se bude snižovat zřejmě i nadále, tempo poklesu se ale podle Navrátila zpomalí: " Mzdy nyní rostou rychleji než roste produktivita, a to se v budoucnu projeví v menší ochotě podniků nabírat nové pracovníky. A tudíž v poklesu růstu zaměstnanosti."

Česká ekonomika vyprodukovala za posledních dvanáct měsíců 80 tisíc nových pracovních míst.

Milan Kopp, Marika Táborská, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme