Lidí bez práce je opět víc

Nezaměstnanost v prosinci stoupla na 9 a půl procenta. V listopadu přitom činila necelých devět procent. Práci si poslední měsíc loňského roku shánělo 541 tisíc 700 osob. Zatímco v předchozích měsících se počet lidí na úřadech práce snižoval nad očekávání dobře, prosinec přinesl zklamání. Podle ekonomů přetrvávají na českém trhu práce velké problémy. Lidé se jen obtížně mohou stěhovat za prací, firmy chtějí jiné pracovníky, než jim nabízejí úřady práce, a zákoník práce společnostem neumožňuje pružné přijímání a propouštění zaměstnanců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výkopové práce

Výkopové práce | Foto: Jan Rosenauer

Míra nezaměstnanosti se v prosinci meziměsíčně zvýšila o 6 desetin procetna. Podle mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Kateřiny Beránkové to ale na konci roku není nic neobvyklého. "Důvodem zvýšené míry nezaměstnanosti ke konci roku je jako každý rok ukončení pracovních poměrů na dobu určitou, konec sezónních prací ve stavebnictví, zemědělství a lesnictví a veřejně prospěšných prací. Na zvýšené míře nezaměstnanosti se podepsalo také zrušení povinné vojenské služby."

S tím souhlasí i většina analytiků. I přesto mohla být situace na trhu práce lepší, upozorňuje hlavní ekonom Volksbank CZ Vladimír Pikora, protože volných pracovních míst je u nás stále víc. "Ukazuje se, že problémem české nezaměstnanosti je především její struktura. Mnoho podniků shání nové zaměstnance, ale nenachází je, protože nemají odpovídající praxi a vzdělání. Problémem české nezaměstnanosti je také neodstatečná mobilita pracovní síly. Dokud se nezmění situace na trhu s byty a lidé se nebudou za prací ve větší míře stěhovat, zůstane nezaměstnanost vysoká."

Také proto, ale i vlivem dalšího úbytku sezónních prací u nás podle Pikory nezaměstnanost dále poroste. V zimě by se mohla vyšplhat až k deseti procentům. Snižovat by se mohla začít už v březnu, pod 8 procent by se však zřejmě dostane nejdříve v roce 2007.

Ceny zboží a služeb byly v prosinci o 2,8 procenta vyšší než o rok dříve. Meziroční inflace tak opět zpomalila tempo růstu. Ceny v prosinci ale prakticky stagnovaly. Od listopadu se zvýšily o pouhou desetinu procenta. Co ke snížení tempa růstu cenové hladiny přispělo, Radiožurnálu řekl hlavní ekonom HVB bank Pavel Sobíšek. "K poklesu prosincové inflace nejvíce přispěly ceny pohonných hmot. Růst cen se ale neobjevil prakticky v žádné skupině spotřebního koše s výjimkou potravin, ale ani tam nerostly všechny položky, rostly zejména ovoce a zelenina. Růst těchto sezónních položek byl sice v procinci vyšší než obvykle, ale to jen kompenzovalo nižší přírůstek z předchozího měsíce."

Markéta Kaclová, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme