Lidí bez práce opět přibylo

Rekordní postup nezaměstnanosti směrem nahoru pokračuje. V únoru se počet lidí bez práce zvýšil na 10,9 tedy o jednu desetinu. Zaměstnání na úřadech práce hledalo bezmála 571 000 uchazečů. Analytici přitom odhadovali, že se situace v únoru po lednovém propouštění zklidní a lidí bez podle nich už přibývat nemělo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

fronta na Úřadu práce

fronta na Úřadu práce | Foto: Uherský Brod

Na jedno volné pracovní místo tak v průměru připadá 13 uchazečů. Nejhůře jsou na tom okresy Jeseník a Karviná, naopak nejlépe Praha. Například na severu Moravy je bez práce téměř 111 tisíc lidí. Nejvíc lidí tam hledá zaměstnání tradičně na Karvinsku. Podle šéfa tamního úřadu práce Jiřího Montaga na jediné volné místo připadá více než 70 uchazečů.

Jak ale dodává analytik Volksbank CZ Vladimír Pikora, v příštích měsících se bude nezaměstnanost snižovat. Díky sezónním pracím ve stavebnictví a zemědělství by se mohla v květnu dostat až pod hranici 10 procent.

"Na takto nízké nezaměstnanosti se ale neudržíme dlouho, v létě přijdou na trh práce čerství absolventi, kteří míru nezaměstnanosti vytlačí nahoru. Koncem roku bychom tak měli mít její míru kolem 10,2 procenta," domnívá se Pikora.

Mezi nezaměstnané se od začátku roku stále častěji zařazují také podnikatelé. Jejich počet klesl v prvních dvou měsících roku o 24 tisíc. Jen v únoru se svých živností zbavilo více než šest tisíc lidí. Podle sdružení podnikatelů za to můžou nové daňové zákony. Řadě drobných živnostníků se prý už podnikání nevyplatí.

Odhad odborníků vyšel alespoň při prognóze vývoje cen v obchodech. Ty se totiž stabilizovaly a oproti letnu stouply jen o dvě desetiny procenta. V únoru mírně zlevnily potraviny, oblečení a poštovní služby. Zvedly se naopak ceny rekreací. Další výrazné zdražení by mělo přijít v květnu, tedy po našem vstupu do Evropské unie.

Milan Kopp, Stanislav Vintr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme