Lidí bez práce ubylo

Inflace minimální, počet lidí bez práce klesá. Nejnovější statistiky tak potvrzují, že nastartovaný ozdravný proces české ekonomiky pokračuje. Nezaměstnanost v dubnu podle ministerstva práce a sociálních věcí meziměsíčně poklesla o 0,5 na 9,2 procenta. Lidé i proto začali více utrácet, což se ve stejném měsíci promítlo do růstu spotřebitelských cen meziměsíčně o 0,3 a meziročně o 1,1 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce hl. m. Prahy. Ilustrační foto.

Úřad práce hl. m. Prahy. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Minulý týden ministerstvo financí i centrální banka přiznaly jisté obavy z dopadů řecké krize na českou ekonomiku. Nabízí se tedy otázka, zdali tato hrozba trvá i poté, co Evropa a Měnový fond v neděli schválily pomoc Řecku a dalším zemím eurozóny ve výši až 750 miliard eur.

„Ta hrozba je hodně nepřímá, týká se především toho, že se Česká republika bude o něco dráže financovat na zahraničních trzích. Což je však v tuto chvíli normální, protože Evropská unie není jednolitý celek a každá země představuje jiné riziko a tedy jinou cenu peněz,“ řekl analytik ČSOB Petr Dufek.

Přehrát

00:00 / 00:00

nezamestnanost.mp3

„Pokud jde o zpomalení evropské ekonomiky, tak to už by mělo přímý nepříjemný vliv na české exportéry."

Na jeho slova reagoval ekonom UnicreditBank Pavel Sobíšek: „V posledních týdnech jsme viděli značnou volatilitu na finančních trzích. A právě trhy vůbec nebraly v potaz, že v ekonomice se dějí docela optimistické věci."

„Teď jde o to, že jestli mají pravdu finanční trhy, tak se časem ukáží špatná ekonomická čísla, a to i v České republice. Anebo budou trhy korigovat zpátky nahoru a ekonomiku nepostihnou, to ještě uvidíme," dodal.

Je možné, že se většina pomoci slíbené Řecku a dalším zemím vyčerpá. Přičte-li se k tomu likvidita, kterou na trh dodalo už na konci minulého týdne například Japonsko, mohly by být v ohorožení spotřebitelské ceny.

„To je otázka. Podle mého názoru se to na cenách příliš nepodepíše, protože se nejedná o dodatečnou likviditu. Země, které se účastní tohoto programu a připravily balík peněz, si budou muset tyto peníze na trhu půjčit, protože nikdo včetně Německa nemá na hromádce dostatečnou částku v hotovosti. V podstatě se půjčí peníze na jedné straně a vydají se na dluhy na straně druhé, o dodatečných penězích tedy hovořit nemůžeme,“ pokračoval Petr Dufek.

Výrobní obory znovu nabírají zaměstnance

Česká národní banka ve čtvrtek snížila klíčovou úrokovou sazbu na 0,75 procent, podle odborníků se ani tento krok na spotřebitelských cenách nijak výrazně neprojeví.

„Tato změna může mít maximálně vliv na vývoj české koruny, a pokud by koruna zůstala slabší, tak by se možná ceny dováženého zboží mohly zvýšit. Jinak ale by tady přímý dopad na ceny být neměl,“ dodal Pavel Sobíšek.

Peníze (vzor tisícikoruny). | Foto: Tomáš Adamec

Česká národní banka chce s pomocí nízkých úroků napumpovat do ekonomiky likviditu. Brusel něco podobného chystá prostřednictvím půjček a garantů na celoevropské úrovni. Profitovat by z toho mohl i domácí trh práce.

„Zdá se, že přinejmenším výrobní podniky celkem ve velkém nabírají zaměstnance, které dříve propustily. Tento trend uvidíme ještě v dalších měsících. Jak rychle se situace u výrobních podniků promítne ve zbytku ekonomiky, to nevím."

„Zřejmě bude docházet ke slabšímu přijímaní nových zaměstnanců ve stavebnictví a ve službách. Je možně, že se zaměstnanost sníží pod devět procent, zda však bude pokles trvalejší se rozhodne až na podzim,“ doplnil Sobíšek.

Odborníci očekávají, že by se růst ekonomiky mohl pohybovat okolo jednoho a půl procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pokles nezaměstnanosti jsme ve Stalo se dnes rozebrali s ekonomem institutu CERGE EI Danielem Münichem.

„Není to sice příliš, ale rozhodně je to aspoň kladné číslo ve srovnání s loňským rokem, což jsou optimistické zprávy. I když ten loňský propad budeme ještě dlouho dohánět,“ konstatoval Dufek, kterého doplnil Sobíšek: „Máme podobný názor, jen čísla vidíme mírně nižší, podle nás bude meziroční růst 1,3 procenta.“

Co se týče výhledu vývoje nezaměstnanosti pro nejbližší měsíce, podle ekonoma institutu CERGE EI Daniela Münicha bude i nadále pozitivní.

„To znamená, že tam bude jak ten sezónní efekt, tak ten efekt způsobený růstem ekonomiky. V tom dalším období je to skutečně loterie, která bude záviset na tom, jak se bude vyvíjet Evropa a Evropa se bude vyvíjet podle toho, jak se bude vyvíjet situace v Řecku,“ řekl Münich v pořadu Stalo se dnes.

Tomáš Pavlíček, Katarína Brezovská, Jan Richter, Jan Cigánik Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme